Därför är det skadligt att tro att du är ful

Jag fick tips om det här från min kära Veronica på Skön Puls. Och det är jag tacksam för, för Meaghan Ramsey, som föreläser i videon, säger många viktiga och ögonöppnande saker.

Varje månad googlar tio tusen personer ”Am I ugly?”. Meaghan berättar om det här fenomenet (som jag beskrivit här), och vad som driver dem (ständigt uppkopplade och att bli bedömd utifrån antal följare och likes). Det finns ingen gräns mellan livet online och offline. Retusherade bilder och ett konstant flöde av budskap om hur de ”bör” se ut.

Problemen som hon ser det är att unga växer upp med övertygelsen om att spendera mer tid och mental energi på sitt utseende, på bekostnad av de andra aspekterna av sina liv. Relationer, fysisk hälsa och studier blir lidande. Sex av 10 tjejer väljer att inte göra något för att de inte tror att de är snygga nog – och det handlar om aktiviteter som är grundläggande för deras utveckling som människor och som medarbetare i samhället. Nästan en av tre tonåringar undviker att debattera i klassrummet, för att de inte vill dra uppmärksamhet till hur de ser ut. En av fem kommer inte alls till lektionerna de dagar de inte känner sig fina. Om de inte tror att de ser tillräckligt bra ut, speciellt om de inte tycker att de är smala nog, får de sämre resultat på prov.

Det här är inte bara USA, det är även Finland och Kina (vilket visar att det är ett globalt problem). Det handlar heller inte om hur de ser ut i verkligheten, utan om hur de tror att de ser ut.

Detta skadar även deras hälsa. Tonåringar som tror att de är fula gör mindre fysisk aktivitet, äter mindre frukt och grönsaker, håller oftare på med ohälsosamma metoder för viktnedgång, och kan leda till ätstörningar. De har lägre självkänsla. De har högre risk för depression. De vänder sig oftare till alkohol och droger, bantning, skönhetsoperationer, tidigt och oskyddat sex, samt självskadebeteende. Jakten efter den perfekta kroppen får konsekvenser för vården och kostar miljarder dollar varje år.

Och det enda vi får höra är hur mycket fetman kostar vården. Kanske dags för ett nytänk?

Meaghan att vi ska hjälpa våra tonåringar att kämpa emot utseendefixering och bygga självkänsla:

 • Inflytande från familj och vänner
 • Inflytande från media och kändiskulturen
 • Hantera mobbning
 • Sluta jämföra sig baserat på utseende
 • Sluta prata om utseende (t ex ”fettsnack”)
 • Att grundläggande respektera och ta hand om kroppen

Vi behöver alla fundera på hur vi använder sociala medier. Att inte bedöma människor utifrån hur de ser ut, utan utifrån vad de gör. Om alla tar ansvar kommer det gå att förändra.

Låt oss visa våra barn sanningen. Låt oss visa dem att hur du ser ut är bara en del av din identitet, och att sanningen är att vi älskar dem för vilka de är och vad de gör, och hur de får oss att känna. Låt oss bygga in självkänsla i läroplanen. Låt var och en av oss förändra hur vi pratar och jämför oss med varandra. Och låt oss arbeta tillsammans, från gräsrötter till regeringar, så att dagens små ettåringar kan bli självsäkra världsförändrare imorgon.

2 Comments

 1. Tankars makt är otroligt starka. Se bara på dem som är sjuka: är man positiv i sinnet, verkar det lättare att tillfriskna, till och med från riktiga hemskheter. Men som vuxna behöver vi inte bara vara försiktiga med oss själva utan också med vad vi kommunicerar utåt – till vänner, våra barn och i bloggar, social media.

  Jag har alltid klämt och känt på kroppen, men nånstans så slutade jag, för det var liksom inget kul längre. Men det tar TID med insikter. Och det tar energi att älska sig själv. Och har vi inte lärt oss det – då måste vi hitta stöd någon annanstans ifrån. Från en förebild eller två. BRA att du skriver om det här!

  Och jag älskar att vara tillbaka i bloggosfären! Tack för din fina kommentar!

  Kram
  Emilia

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *