Fettfobi i Hollywood (ett Youtube-kalas)

Härom dagen i amerikansk TV gästades Conan O’Brien av Chelsea Handler (som är känd för att vara smått elak i syfte att vara ”rolig”) och Andy Richter. Det här är vad som hände:

Chelsea: Do you [like the ocean]?
Andy: Yeah, I like the ocean very much.
Chelsea: That’s great. You must.. You- Do you.. float.. a lot, in the ocean?
Andy: Sure… What, do you sink? Might be that cast-iron heart. 

Hon försökte alltså skämta om att han är tjock och således måste flyta bra i havet. Vilket han bemötte på ett snyggt sätt genom att säga att hon har ett hjärta av gjutjärn och därför sjunker.

Detta fick mig att tänka – det är så vanligt med skämt om tjocka i filmer (har ju skrivit om barnfilmer tidigare), att vi inte tänker på det. Ofta kommer det undertonat, att det antingen är synd om dem som är offer för fetman, eller att de är matgiriga monster. En tjock skådespelare är nästan alltid antingen en komiker eller en bov.

Det finns nästan alltid en moralisk kaka att få i samband med att det finns en tjockis, en förklaring till varför den ”stackars” eller ”dumma” karaktären är överviktig – må så vara trasslig barndom, dålig karaktär, sockerberoende eller depression. Dessutom ska det alltid påtalas att tjockisen har brist på disciplin, högt blodsocker och dålig kondition, och karaktärens fetma blir antingen en del av komiken eller problemet.

Några exempel:

New Girl

Schmidt har en ”smärtsam” barndom som fet, och tydligen gör det hans motbjudande beteende okej. Det är något vi ska sympatisera med, tycka synd om honom, därför får han bete sig som han gör.

Just Friends

Det är inte bara synd om honom som var tjock i ungdomen, det är även så att när man är tjock kan man inte bete sig normalt (tydligen).

Friends

Identity Thief

Mean girls

Pitch Perfect

The Hangover

Alan Garner är den enda tjocka i sällskapet och såklart också den motbjudande vännen som ingen egentligen inte vill ha. Det kunde lika gärna ha varit någon annan av dem som spelade denna karaktär, men de valde den tjocka skådisen.

Här är en film som faktiskt har ett positivt och tankeväckande budskap, även om det levereras på ett smått larvigt och klyschigt sätt.

https://www.youtube.com/watch?v=t2Rnl13kspo

Det finns såklart undantag, där man inte alls gör narr av den tjocka personen i en film. Men hur det än är, så framställs aldrig en tjock karaktär i ett positivt ljus. Kanske för att det anses ”ohälsosamt” och filmindustrin har tagit som sin uppgift att minsann undervisa världen om att det är fel genom att göra det skamligt.

Det finns massvis med exempel. Det som gör skada tror jag är att det tas som självklart, det budskap som kommer med en tjock karaktär. Det är ungefär som att i amerikanska filmer är alla idrottsintresserade ointelligenta, och alla tjejer med glasögon är smarta. Nog är det dags för en ny agenda i Hollywood.

jennifer

5 Comments

  1. dessi

    Jag har en superstjärna att dela ut till första säsongen av ”under the dome”. I en mindre karaktär (men fortfarande väldigt synlig) finns en överviktig ung tjej, och där påtalas inte vikten, hon är varken korkad, mobbad, äcklig, glupsk, deprimerad, sjuk eller på något sätt annorlunda. Hon är bara människa, en av alla andra… om jag inte missade något avsnitt förstås… namnet Dodie dyker upp i mitt huvud, men jag är inte säker om det var karaktärens namn.
    Det känns positivt, speciellt som serien är amerikansk där fettfobin inom filmbranschen är stor!! ☺

    1. Ja det har du rätt i! Det tänkte jag faktiskt på när jag såg det, bara väntade på referensen om att hon var tjock, men det nämndes aldrig. Bra att du tog upp det, mycket viktigt att visa positiva saker också (skulle helst bara vilja göra det men tyvärr behöver vi belysa det negativa ibland också). Tack!

  2. Det läskiga är att det är så ”inlärt” – hur vi bedömer andra människor – ofta utifrån utseende, nationalitet eller något annat. Ibland vore det enklare, missförstå mig rätt, om vi alla var blinda. Men det är fast förankrat att överhuvudtaget bedöma, och det är så repetitivt att det kan vara svårt att värja sig. Men det finns inget bättre än att bli motbevisad!

  3. Pingback: 7 anledningar att skippa Khloé Kardashians ”Revenge Body” – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *