Brandy Melville-trenden är farligt exkluderande

Apropå kläder. Den trendigaste modekedjan i USA, Brandy Melville, säljer bara kläder för en enda kroppstyp: smal, vit och långa ben. Alla kläder i butikerna har storlek S eller ”One Size”. De säger att en storlek passar de flesta: ”för om du inte hittar något plagg du kan ha så kan du alltid köpa en väska”… För att kunna ha märkets enda storlek av jeans, måste man ha en midja som motsvarar svensk storlek 30 eller 32. För de flesta kjolar och shorts gäller samma.

En amerikansk studie från 2013 visade att unga tjejer känner mest press att vara smala när de jämför sig med sina jämnåriga kompisar (och börjar med ohälsosamma metoder för viktnedgång). Med trendiga kläder från Brandy Melville blir detta mycket påtagligt. Det som händer är att unga tjejer nästan vad som helst för att kunna ha kläder från Brandy Melville. För det handlar om en statusfråga. Inte bara ska man ha rätt märke på kläderna, kläderna i sig passar bara en viss sorts, redan prestigefull, kroppstyp. Det blir dubbel effekt.

brandyDe har till och med haft en tröja i sitt sortiment med texten ”You Can’t Sit With Us” vilket är en referens till filmen Mean Girls, där Regina George hade gått upp så mycket i vikt så hon bara kunde ha sweatpants till skolan, och blev kickad från det populära bordet. (I just den här scenen, liksom filmen, är budskapet dock ett bra sådant – men uttrycket används exkluderande).

youcant

På Instagram syns det tydligt att det är trendigt med Brandy Melville. Märket har sin egen hashtag där tusentals unga tjejer lägger ut bilder på sig själva bärandes kläder och accessoarer. I södra Kalifornien är produkterna en nödvändighet – det uppfattas som konstigt om man inte äger något från Brandy Melville, vilket gör att de som inte passar i dem blir utstötta.

Det du får veta som ung tjej är alltså att ditt värde beror på din kroppstyp. Och vi som vet bättre vet ju att en kroppstyp är en kroppstyp. Det är inget du kan förändra. Alla som är smala kan inte ha storlek 30/32. Detta är inte ett dugg bättre än att säga att man är mer värd som människa om man har en viss hudfärg. Det är precis samma sak, precis lika exkluderande, precis lika fel.

Men vet du? Om du passar i Brandy Melvilles kläder, eller om du inte gör det. Om du har långa eller korta ben, ljus eller mörk hud, blå eller bruna ögon, storlek 30 eller 58 – du får sitta med oss.

youcan

7 Comments

  1. Pingback: ”A Body for Every Body” – om reklam som blev fel två gånger | Johanna Arogén

  2. Pingback: Apropå ”en storlek passar alla” | Johanna Arogén

  3. Pingback: B.A.B.Y. - eller: när jag inte satte mig själv i hörnet | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *