Media skyller på sociala medier: ovetenskapligt om kvinnors missnöje med sina kroppar

I det här klippet berättar chefredaktören Cindi Leive på Glamour Magazine i USA om en undersökning de gjort, som kommit fram till att 58% av kvinnor är missnöjda med sina kroppar. Det är väl knappast överraskande. (Länk till klippet ifall det inte funkar här)

Men det som verkligen stör mig är:

1. Att man pratar om detta som om det vore vetenskapligt.

2. Att chefredaktören för Glamour skyller på sociala medier som orsak till att kvinnor mår dåligt.

Ja, jag kan hålla med om att det är en faktor. Kanske till och med en stor faktor. Men sociala medier förstärker faktiskt bara effekten av att SAMTLIGA andra medier går ut med samma budskap om hur en kvinnas kropp ”bör” se ut. Cindi Leive säger att eftersom kvinnor vet att kändisar har professionell hjälp att se ut som de gör så jämför vi oss inte med dem, däremot jämför vi oss med ”the girl next door” i sociala medier.

Jag förstår hennes poäng, men det är helt galet att skjuta ifrån sig ansvaret så här. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att tidningar och andra medier spelar STOR roll när det gäller kvinnors kroppsuppfattning och hur nöjda de är med sina kroppar.

Och apropå dubbelmoral såg jag det här omslaget i butiken för någon månad sedan:

hänt bild

”Knäckt av vikthetsen”

Kära Hänt. Har ni glömt detta?

”Kolla fötterna!”

2013-08-21 11.12.28

Varför inte bara ta ansvar istället? (Nej just det, det förlorar man ju tydligen ekonomiskt på, säger de…)

4 Comments

  1. Word, Johanna. Håller med till 100%. Tänk om alla kvinnors kroppar kunde får vara ifred från den här eviga exploateringen och ”kommmenteringen” överhuvudtaget. VEM tycker egentligen att det medför något positivt att hålla på och härja om exempelvis kändisars vikt? Jo, de som tjänar pengar på det. Vi andra klarar oss nog väääääääldigt bra utan! 🙁 :-(:-(

  2. För att inte tala om vilken symbios ”gammelmedia” och sociala medier lever i idag. Det tidningarna skriver dyker snart upp som bilder och hashtags – och de bilder och hashtags som börjar florera dyker snart upp i tidningarna.

    Att skylla på det ena och låtsas som att det inte berörs av det andra blir ju löjligt! (men så klart: det kan hon ju inte säga, för då måste hon ju själv ta del av skulden…)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *