Rensa bort detta ur ditt liv och börja leva istället

Spinner vidare på det här med fettsnack. Den här texten tar upp vad människor före sin död har uttryckt att de ångrar mest. Många ser tillbaka och önskar att de inte spenderat så många år med att tycka illa om sina kroppar – att inte uppskattat vad de haft nu när de faktiskt är på väg att förlora det. Så har jag tänkt också. Så. många. år. Så många år av självförakt, ångest, självskadande ät- och träningsbeteende. Av att tro att jag var tjock, ful, ovärdig. För vad? 

Samma text har också några punkter för hur vi kan sluta, hur vi kan släppa alla tankar på kroppen och börja leva istället. Leva ditt verkliga liv. Lägg märke till dessa saker, som gör att du blir upptagen med att önska dig smal (jag har utvecklat dem lite):

 • Vilka tidningar läser du? Välj tidningar som peppar dig till hälsa, inte till att du ska förändra ditt utseende.
 • Vilka TV-serier tittar du på? Dras du till serier som handlar om skönhet eller viktnedgång?
 • Har du en Pinterest board som kan benämnas thinspo eller fitspo?
 • Vilka kanaler eller personer följer du som handlar om ”hälsa och välbefinnande”? Handlar det verkligen om hälsa och inte kosmetisk fitness? Använder du flödet för att leta inspiration till en ny kropp?
 • Har du ett par gamla jeans som inte passar? Försöker du få på dig dem då och då?
 • På vilka andra sätt ”kollar du din kropp”? Tittar du på detaljerna i spegeln? Väger du dig ofta? Känner du på din kropp efter om du känner ben, eller fett?

Arbeta aktivt för att minska dessa beteenden. Rensa bort flöden i sociala medier som bara är kosmetiska, som inte egentligen handlar om hälsa. Börja istället följa flöden med positiva budskap (och då menar jag INTE ”du kan om du vill”-typer av budskap).

Citerar artikeln:

”När vi utmanar oss själva att inte ”fettsnacka” ger vi en otrolig gåva till våra döttrar, våra familjemedlemmar och våra vänner. Att vardagligt hålla på med fettsnack med våra vänner förstärker skam över kroppen hos de som känner så om sig själva, även om vi inte menar något illa med det. Vi har valet att visa medkänsla genom att vara viktneutrala och bekräfta det livfulla och vackra som redan finns hos de människor vi tycker om. Genom att göra det, skapar vi en trygg plats och det blir lättare för andra människor att gilla sig själva också.”

dieting

5 Comments

 1. Åh va bra! Sa för ett par dagar sedan till sin man:
  -Du vet de där listorna över vad folk ångrar på sin dödsbädd? Hur många tror du nämner ”jag följde inte det där larmet om att inte dricka mjölk”, eller ”jag testade aldrig 5:2″…
  Samma sak med det här!

  Och även om ett kilo mindre, en liter mjölk mindre, eller två fastedagar då och då skulle visa sig ge dig en vecka mer att leva (ja, om du inte drabbas av en olycka eller sjukdom som inga dieter eller livsmedel i världen kunnat påverka…) – tja, var det värt det?

  Jag lever hellre en vecka kortare, men utan självförakt.

 2. Pingback: Det enda Meryl Streep ångrar | Johanna Arogén

 3. Pingback: Snart börjar julhysterin – ta tillbaka julefriden! – Johanna Arogén

 4. Pingback: Kan vi snälla skippa dietsnacket nu efter julen? – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *