Skuldbelägger sockret, lassar på det röda köttet?

Ingen har väl missat förra veckans ”nyhet” om mjölk (här kan du läsa en mer balanserad analys av huruvida det är sant eller inte). Hysterin som blir av en sådan här nyhet får mig alltid att tänka på hur blinda vi människor genast blir för tidigare nyheter. Just nu råder gluten- och sockerhysteri, vilket gör att många väljer LCHF-kost. Det är ju bara det att man då ofta ökar intaget av rött kött och chark – vilket är en av de få livsmedel som bevisat orsakar cancer. Socker skambeläggs, men ingen ifrågasätter svenskarnas alkoholvanor. Alkohol är också en av de få faktorer som har ett starkt samband med cancer.

Min poäng är inte att vi ska sluta äta allt och leva på kolhydratfri veganmat. Däremot känns det väl rätt meningslöst och patetiskt att skuldbelägga vad andra äter. Ska vi ta till oss alla rapporter som kommer i media finns inget kvar att äta till slut (särskilt inte eftersom media aldrig rapporterar hela sanningen). Bort med hyckleriet, in med balansen.

unhealthy

10 Comments

 1. Titti

  Jag förstår idén med det du skriver, men tycker samtidigt att du själv skuldbelägger lika mycket de som valt andra sätt att äta än du själv. Det som gör mig lite arg faktiskt är att så många är arga på de som valt lchf som livsstil utan att själva ha en aning om vad det egentligen är. Innan min kost omläggning till lchf var jag ständigt trött, hade ingen uthållighet, hungrig (eller var det sugen?), magen i obalans, värk i kroppen, svullen i lederna osv. Jag har ett helt nytt liv iom min kostomläggning men får alltid höra att det är fel för jag äter fel. Nu råkar jag vara vuxen och rätt stark i mig själv så jag fortsätter mitt nya friska liv trots att så många anser sig ha rätt att attackera min livsstil.

  1. Hej Titti och tack för din kommentar! Jag är ledsen över att du känner att jag skuldbelägger – det är verkligen inte min mening som jag hoppas du förstår. Det jag menar är INTE att kritisera de som väljer att äta på olika sätt och det tror jag framkommer om man har följt min blogg, vilket jag förstår kan vara svårt att se på ett enda inlägg. Jag har alltid respekterat vad andra väljer just för att jag vet att vi alla är olika, och det är ju precis det vi på Livskick står för, att alla måste få hitta sin egen väg, om det så är LCHF eller något annat. Jag känner väldigt många som äter enligt LCHF, har gjort det själv i perioder, och eftersom jag är kostvetare är jag väl insatt i kosten. Jag är väldigt glad för de omkring mig som blivit av med diverse kroppsliga problem i och med detta val. Det jag däremot menar är att det finns många som själva inte tar reda på alla fakta och så blir det en ensidig kost – och det gäller ju alla ”dieter”. Nog sagt om det – min poäng är som sagt inte att skuldbelägga en livsstil, utan att påpeka att ingen har alla svar.

  2. Av ren nyfikenhet: i vilken mening upplever du att LCHF skuldbeläggs mer än någon annan kosthållning? Där det står att det är populärt? Där rött kött konstateras kunna vara lika ”dåligt” som socker och alkohol…?

   Själv läser jag inläggets hela poäng i meningen ”patetiskt att skuldbelägga vad andra äter” = ingen ”diet” är perfektt eller helt hälso-optimal, men skuldbeläggandet och rädslan är det allra värsta.

   Jag har väldigt svårt att se ett skuldbeläggande av annat än själva skuldbeläggandet i texten ☺️

 2. Pingback: Pausmusik (eller -länkar) | Liselotte Howard

 3. Pingback: Alkoholens hälsofördelar – ännu en ogrundad myt | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *