Att ta betalt som kvinnlig företagare

Det här med att ta, och få, betalt. Jag har noterat att det händer rätt ofta, att kvinnliga företagare förväntar sig av andra kvinnliga företagare att det är tjänster och gentjänster som gäller (gör du min hemsida så får du en gratis massage, typ). Vilket inte bara är olagligt – det är fruktansvärt dåligt för oss kvinnor! Här gnäller vi om att vi inte får tillräckligt med betalt i våra branscher, och så visar vi omvärlden att vi inte är värda att få betalt genom att skänka bort våra tjänster! Detta sker ofta i kvinnliga nätverk (är inte poängen med dem att peppa och styrka varandra – inte dra ner varann?). Jag har hört om fall där någon till och med blir utskälld för att hon skickat en faktura istället för att bara skänka bort sin tid till nätverket.

Det är inte männen som klampar rakt över oss, det är vi själva som klampar på varandra. (Vill inte dock inte förminska faktumet att många manliga företagare i ”mogen ålder” behöver lära sig hur man behandlar unga kvinnliga entreprenörer, men det är ett annat inlägg, en annan gång).

Hur som helst. Jag vet att det är svårt att uppskatta sitt eget värde, och att det är en balansgång mellan att vara för dyr och för billig – men om vi bestämmer oss här och nu att åtminstone aldrig GE bort våra tjänster så kanske det på sikt blir en annan värld för oss som kämpar den dagliga entreprenörskampen.

success_is_liking

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *