Arbetsgivaren tvingar anställda att träna – med hot om löneavdrag

”På Kalmar Vatten måste personalen träna två dagar i veckan. Annars kan det straffa sig i lönekuvertet. ”Att träna är som vilken arbetsuppgift som helst för mig. Det är inget som är frivilligt,” säger ingenjören Martin Nyrén, 29.”

Så står det i en artikel på ingenjorskarriar.se. Företaget Kalmar Vatten tvingar alltså sina anställda att träna två dagar i veckan, annars blir det avdrag på lönen. Först vill jag säga: SUPERBRA med träning på arbetstid! Precis rätt tänkt av en arbetsgivare! Självklart ska arbetsgivaren hjälpa anställda att bli motiverade att träna, och i slutändan motverka sjukdom och skador. Hurra!

Men…

Att tvinga människor att träna, med hot om att det påverkar en anställning/lön/vadsomhelst – det är inte bra. Rent av ordentligt korkat. Vad händer om det är någon i arbetsgruppen som kämpar mot en ätstörning? Eller ägnar sig åt tvångsmässig träning? Hur vet arbetsgivaren att detta tvång inte leder till något av detta?

Jag hoppas verkligen att den som ansvarar för det här upplägget också tar ansvar för att kontrollera att alla är friska. Då menar jag inte fysiska sjukdomar och belastningsskador. Jag menar psykiskt.

En ätstörning är en allvarlig psykisk sjukdom med hög dödlighet (vilket inte handlar om ”lågt BMI” utan om t ex självmordsrisk). Som dessutom väldigt sällan syns eller märks på utsidan. Att tvinga en person med ätstörning att träna är som att tvinga en alkoholist att dricka vin. Lägg till hot om förlorad inkomst, så har du en riktigt dålig situation.

14 Comments

  1. Pingback: Dubbelt så Bra - tips på tricks och bloggar | En Emilia

  2. Pingback: Visste du att motion kan vara en prestationshöjare på arbetsplatsen? | Livskick

  3. Pingback: Motion kan vara en prestationshöjare på arbetsplatsen | Livskick

  4. Pingback: Jag pratar om hälsohets i Karlavagnen (P4) | Johanna Arogén

  5. Pingback: ”Folkhälsoargumentet upprepas som ett mantra” – om träningshets | Johanna Arogén

  6. Pingback: Friskvårda gärna – men glöm inte själen! | Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *