Lästips: tema ätstörningar

Ätstörningar ökar kraftigt
”Antalet stockholmare som får en ätstörningsdiagnos ökar kraftigt. Men mörkertalet är stort. – Det finns jättemånga, framför allt män, som skulle behöva hjälp som aldrig kommer till vård, säger Andreas Birgegård, enhetschef vid Kunskapscentrum för ätstörningar.” Och så får vi irriterade kommentarer om varför vi gör vad vi gör. Om att vi tjatar och överdriver. Det här är varför. För det är inte alls något vi hittar på, det är ett verkligt och allvarligt problem. Det går inte heller att skylla på att det är ett tjejproblem. Allt yngre barn och allt fler män behöver vård. Det är faktiskt inget bra tecken. (DN)

Ätstörningar bland män ökar – möt Linus som drabbades
”Personer med ätstörningar blir allt fler. I Stockholm har antalet drabbade ökat med 37 procent på fem år. När Linus Fremin var 13 år började han hetsäta, något som sedan utvecklade sig till en svår ätstörning. Nu är han helt frisk, men vägen dit var lång.” (TV4-klipp)

Erik, 35: ”Vi lever i ett ätstört samhälle”
”Vi lever i ett ätstört samhälle. 5-2 dieten är en sorts legaliserad ätstörning, säger Erik Dufva.” (DN)

Why It’s So Hard to Talk About Male Anorexia
En bra text om att ha anorexia som man, och varför det är extra skamfyllt. (Vice.com)

How I Got Over Shame and Stigma to ”Come Out” to Friends and Family About My Eating Disorder
”I worried that if anyone know about my food issues, they would drop me with no regrets. I have read accounts of friends distancing themselves from people with mental disorders and I did not want that.” (XOJane)

Might Your College Student Have an Eating Disorder? How to Tell, What to Do
”If you’re feeling uneasy and concerned that your college-age daughter or son might have an eating disorder, this is a perfect time to think the problem through and figure out whether help might be needed.” (HuffPost)

Vill också påminna om att det finns hjälp att få. Vänd dig till Frisk & Fri, de har extra stöd under hela julen!

never give up

4 Comments

  1. Pingback: Att vara rädd | Liselotte Howard

  2. Fredrika

    Hej Johanna! Vet du hur man kan komma åt ditt bloggarkiv? Till exempel så har Liselotte sitt i vänsterkanten men jag kan inte hitta ditt. Tack för dina kloka och tänkvärda texter.

  3. Pingback: En tid för motstånd - om januari, folkhälsa och folklig hets | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *