”Kostexperterna” om hur man dämpar hunger (VARNING för triggers)

Kostexperter

Jag länkar inte till artikeln av etiska skäl. Det handlar om olika ”kostexperter” (läs: företagare) som ger sina ”bästa knep” på hur de ”blir av med” sin hunger. Och det är allt ifrån att tugga på ingefära till att spänna armmusklerna. Hela artikeln är så störd att jag vill gråta – som om det är onaturligt, eller dåligt, att känna hunger. Som om hunger är något man dämpar, trycker ner. Jag får proana-vibbar ända ut i fingerspetsarna! Det är INGEN skillnad på ”experternas” tips och de tips man får av vissa (sjuka) hashtags i sociala medier. Ingen.

Bota hungern? Håll i dig nu, för jag vet svaret på gåtan – det gäller att ÄTA! Tänk så enkelt va! Hunger är inget vi ska trycka ner eller ignorera. Det är kroppens rop efter näring och energi. Det här handlar inte om viktnedgång, det handlar om ett sjukt, stört beteende som normaliseras. Hur ska man som ätstörd kunna bli frisk i detta samhälle?

(Självklart är artikeln bara en ursäkt för att få göra reklam för tidningen egna viktminskningstjänst, vilket också framgår på två ställen i texten.)

6 Comments

  1. Gud vad vidrigt. Jag hatar det här med att hunger är något som ska dämpas eller motverkas. När man är hungrig bör man äta, bra och mättande mat, så enkelt är det. Att ”kostexperter” råder om annat (spänna armarna?? Wtf) är inte sunt.

  2. Jag tycker det blir så snedvridet när ”kostexperter” ger sådana råd, de om några borde veta hur viktigt det är med mat och näring! Samtidigt tycker jag att det i sådana situationer blir så tydligt att det inte alls är några kostexperter utan vad de säljer är dieter och att mat och hunger är något som ska tryckas ner eller hållas ”stånget”.

    Tallriksmodellen, tack och bock. Mellan 3-6 mål mat om dagen, jajjamän!

  3. Pingback: Varningstext tack! Om cigg, sprit och svält. | Liselotte Howard

  4. Pingback: Hälsotrender Livskick vill se 2016 | Livskick

  5. Pingback: Svart-vita tankar om mat och träning bäddar för katastrof | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *