Smart reklam med ny infallsvinkel – om skönhetsprodukter och medvetenhet

industrier

Många företag baserar inte bara sina affärsplaner på kvinnors missnöje med sina kroppar, utan bidrar även till det med hjälp av sin reklam. Man smyger in budskap om att vi inte duger, på ett eller annat sätt, om det så är genom att använda skrynkelfria personer (oavsett ålder) med perfekta (retuscherade) kroppar och svallande ”naturligt” hår:

http://youtu.be/AkGltowkNw8

http://youtu.be/bgzQ4RK8Duk

eller genom att rakt ut tala om för oss att vi går omkring och har skönhetsfel som borde fixas:

Även om det ibland kan kännas som att det är hopplöst, att fler och fler drabbas av ätstörningar och att utseendefixeringen är värre än någonsin, så ökar medvetenheten hela tiden. Med ökad medvetenhet gör vi det på ett sätt svårare för företag att komma undan med den här typen av marknadsföring. Företagen behöver dock fortsätta sälja, så vad gör de?

Du känner säkert till företaget Dove och deras olika kampanjer, som är bra grejer som sprids överallt och berör.

Här har Dove alltså hittat ett sätt att fortsätta sälja sina skönhetsprodukter, vilka i sig inte har ett dugg med självbild eller att vara nöjd med sin kropp att göra. Inte för att varken reklamen eller produkterna är dåliga (enligt min vetskap), men det är alltid kul att vara medveten om att reklam säljer, även om vi inte tror att vi faller för det. PR-folk är duktiga på PR.

Ett annat exempel är Gillettes Venus.

http://youtu.be/VFEaj2rNknU

I den här reklamen, som är kraftfull, medryckande och ja – smart, vill företaget tala om för tjejer att de inte behöver nöja sig med att vara ”smarta” eller ”snygga”, utan att vi också är… vad det nu kan vara vi vill vara. Även i det här fallet är det väl roligare och sundare att se den här typen av reklam, om man jämför med reklam som gör att vi ser på oss själva med avsky – och produkten i sig uttalar jag mig inte om. Om man vill raka benen eller inte är inte grejen (det är ju helt upp till var och en), utan just företagets försök att undvika att kvinnor slutar raka benen, för att vi blivit upplysta om att vi duger som vi är. Detta uppnås genom att samtidigt tala om att vi faktiskt ändå behöver ta bort oönskad behåring.

Företagen tar på det här sättet kontrollen över det normativa – att det ska vara självklart att kvinnor ska vara nöjda med sig själva och duga som de är, men också att det ska vara självklart att de ska vilja se så bra ut som möjligt, enligt normerna. Och återigen lägger jag ingen värdering i det – det är rätt missgynnsamt att inte vårda sitt yttre likväl som sitt inre. Men medvetenhet är viktigt om vi vill förändra normen, för hur vi än vrider och vänder på det är normen densamma även om vi luras att tro att företagen vill oss väl.

2 Comments

  1. Pingback: Viktigt budskap om din ålder! | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *