80% av 10-åriga tjejer har redan bantat

En amerikansk undersökning som nyligen publicerats visar att:

  • 1 av 4 barn har bantat innan 7 års ålder
  • Bland 10-åriga tjejer är det hela 80% som bantat
  • 1 av 3 pojkar och majoriteten av flickor mellan 6-8 år önskar att deras kroppar var smalare.

Är detta så konstigt egentligen? Vad förväntar vi oss annars? Barn har inga andra referensramar än de vuxenvärlden ger dem. Så länge vuxna hetsar kring kropp och hälsa, kommer barnen att bli lidande. Det är lätt att tänka att USA är extremt, och det är det väl till viss del. Men alla filmer och TV-program som finns där kommer ju hit. Alla sociala medier är gränslösa och används på samma sätt i alla västerländska länder. Svensk media är på inget sätt mildare, eller mer balanserat, jämfört med USA. Och i förlängningen är vi precis lika påverkade som amerikanarna: vi är lika upptagna med vikt och dieter och har lika lite aktsamhet för vad som sägs framför dem.

Det bästa för barnen är inte att till varje pris vara smal, utan att lära sig äta och röra på sig på ett balanserat sätt. En avslappnad relation till kropp och hälsa är nyckeln. Tillsammans med en ökad källkritik, och minskad mediekonsumtion, blir det mycket lättare att hitta sin egen bästa hälsa. Även för barnen.

gungar

9 Comments

  1. Pingback: Vad bör vi egentligen oroa oss för? | Johanna Ahlsten

  2. Pingback: Journalistik, Statistik & Källkritik | Liselotte Howard

  3. Pingback: Bryce Dallas Howard om depressioner och dieter | Liselotte Howard

  4. Pingback: Katrin Zytomierska är inte Frisk & Fri (men det är Maja!) | Liselotte Howard

  5. Pingback: Att råda bot på tjejers problem med kroppsuppfattning – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *