Ideal över 3000 år – och var vi är idag

Ideal har alltid funnits, brukar man säga, och det är sant. Men det vi ofta glömmer är två saker:

1. Ideal kommer och går

2. Ideal är något påhittat

Ideal är alltså inget som bara existerar, eller som på något sätt har någon makt i sig själv. Ideal är en mänsklig etikett som sätts på olika saker (i det här fallet kroppar), för att mäta dess (påhittade) värde. Min känsla är att detta görs dels är människor (oftast män) i olika maktposititioner (om det så är kejsare eller modekungar) och ”vanliga” människor som följer strömmen och vill passa in, och köper in i normen. Vi funkar så att vi ser upp till förebilder och vill vara som dem – så har det säkerligen alltid varit. Det är mänskligt att vilja vara som alla andra.

Buzzfeed har gjort en fenomenalt bra video som visar hur idealen förändrats under de senaste 3000 åren.

Den ”ideala” kvinnliga kroppen har alltså sett olika ut under årens lopp, och med det menas helt enkelt inte att det är så man ”ska” se ut, utan vad uppfattningen är av en ”vacker” kropp. Den färgas av allt möjligt – för 3000 år sedan kanske det var Cleopatra som satte standarden, idag är det influenser från media- och modevärlden. Därför är det lätt att se att idealbilder går att förändra – och att varje kroppstyp faktiskt varit den ”ideala” någon gång i tiden.

ideal

Det är väldigt intressant att dagens ideal beskrivs på det här sättet:

ideal_idag

”Kvinnor har under 2000-talet bombarderats med så många olika krav i skönhetens namn. Kvinnor bör vara magra, men hälsosamma; de bör ha stora bröst och en stor rumpa, men en platt mage. För att åstadkomma detta, har kvinnor i allt större utsträckning vänt sig till plastikkirurgi. Studier har visat att rumpförstoring, patienter under 30 år, och patienter som anger att ”selfies” är anledningen till plastikkirurgin, har ökat under de senaste åren.”

Många kvinnor gör alltså en plastikoperation för att se bra ut på bild. Och det är klart att om man som kvinna vill nå upp till vad som nu uppfattas som den ideala kroppen, så finns det bara ett sätt: kirurgi. För en person som har mellanrum mellan låren har inte samtidigt naturligt stor rumpa. Problemet är att uppfattningen av ”den idealiskt vackra kroppen” blandas ihop med vad som är en hälsosam kropp, och så verkar den generella inställningen vara att denna typ av kropp är så pass viktig att ha, att många är villiga att göra vad som helst för att få den (eller så lik som möjligt – alla opererar sig ju inte utan istället går på diet eller tränar sig ”i form”).

Och för att vara extra tydlig: det är bara du som vet om du äter och tränar för att få en snygg kropp, och om du gör det så är det upp till dig. Och det går såklart att vara både hälsosam och snygg, men det ena behöver inte inkludera det andra. 

Om du tänker tanken att någon av modellerna i filmen inte är ”hälsosam”, tänk så här istället: Vi vet ingenting om personens gener, livsstil, blodvärden eller vikt. Blanda inte ihop dina föreställningar om hur en kropp ”ska” se ut, med faktisk hälsa. Blanda inte ihop kosmetisk fitness med träning för hälsans skull. Begreppen hör inte ihop – och det är precis där vi är idag – att illusionen av en hälsosam kropp är så starkt förknippad med en ”snygg” kropp, så att vi missar poängen med hälsa totalt.

5 Comments

  1. Pingback: Lästips: Ideal-ideologier | Liselotte Howard

  2. Pingback: 10 hälsotips från den av ålderdom (snart) visa 31-åringen | Johanna Ahlsten

  3. Pingback: En ätstörning har ofta fler än en orsak – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *