”Fet” är inte en känsla – inte ens på Facebook

På Facebook går det ju att lägga in hur man känner sig: irriterad, ensam, glad, och så vidare. Det har också gått att välja ”fet”.

fet

I februari skrevs en namninsamling mot Facebook att ta bort det alternativet, och personen bakom detta, Catherine Weingarten, sa:

”Som någon som har kämpat med och övervunnit en ätstörning, vet jag hur det känns att ”känna sig” fet. Jag har spenderat många år av mitt liv upptagen med negativa tankar om min kropp, och alldeles för många dagar med att svälta mig själv för att försöka gå ner i vikt. Det värsta var oron över vad andra tyckte om mig och min kropp. Att sätta sin status till ”känner mig fet”, gör narr av människor som anser sig vara överviktiga, vilket inkluderar många människor med ätstörningar. Det är inte okej. Fet är inte en känsla […] det är en förolämpning.”

Organisationen Endagered Bodies (”utrotningshotade kroppar”) har uppmanat användare på Twitter att använda hashtaggen #FatIsNotAFeeling för att förklara varför de vill att Facebook skulle ta bort detta alternativ.

Namninsamlingen och upproret gjorde faktiskt att Facebook valde att ta bort alternativet ”fet” och ersatte det med ”proppmätt”.

proppmatt

Som med allt annat kom denna ”seger” inte utan motreaktion. På Endangered Bodies facebooksida exploderade det med elaka kommentarer, och som vanligt en hel del uppmaningar att de ska skaffa sig bättre självkänsla och ”börja träna och äta rätt för att inte vara feta”. Tyvärr är det ofta denna typ av gensvar som kommer så fort man försöker lyfta sådana här frågor.

Jag tycker att det hon säger är lätt att identifiera mig med – ingen vinner ju på att uttrycka att han eller hon känner sig fet. Vad skulle man uppnå med det liksom? Det är helt klart en negativ grej att säga att man känner sig fet, som om det skulle vara något att skratta åt eller bagatellisera. Samtidigt vet jag inte om det känns så relevant att peta på detaljer. Vad tycker du? Är det här en storm i ett vattenglas eller känns det viktigt?

2 Comments

  1. Jag tycker absolut att det här är viktigt! Detaljer som denna bidrar till skammandet av människor med övervikt och bidrar heller inte med det minsta positivt till den som tampas med en ätstörning. Tycker inte att ”proppmätt” var ett dugg bättre heller. Smiley-gubben känns förlöjligande hursomhelst tycker jag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *