Att råda bot på tjejers problem med kroppsuppfattning

Jag läste om att ”barnhälsoexperten” Aric Sigman uttalat sig om lösningen på problemet med tjejers kroppsuppfattning. Det är ett faktum att det råder en epidemi bland unga (speciellt tjejer), av missnöje med kroppen. Jag har tidigare skrivit om studien som nämns, som visade att 80% av amerikanska 10-åriga tjejer har bantat, och att majoriteten av tjejer mellan 6-8 år önskar att de vore smalare.

Enligt ”experten” ska detta botas genom att äldre killar berättar för tjejerna vad de tycker är ”den perfekta kvinnan”. Det ska alltså få tjejerna att bli mer nöjda med sina kroppar. (Han menar dock att det även handlar om andra saker än utseende.)

Jag förstår vad det är han vill åt. Han nämner att supermodeller är en overklig version av en kvinnas kropp, och att unga behöver få upp ögonen för hur ”verkliga” kroppar ser ut. Så långt är jag med. Men jag tycker det är så tråkigt att vi återigen förminskas till att ”duga” för det andra könet. Återigen handlar kvinnans liv om att uppnå vad männen finner attraktivt.

Jag säger inte att det utesluter att män också har dessa krav på sig, att vara ”en riktig man”. Jag säger bara att denna infallsvinkel inte är rätt väg att gå. För hur det än blir så får unga höra budskapet att de ska duga för någon annans gillande. Självobjektifiering.

Tjejer vet redan att det viktigaste i livet är hur deras kroppar ser ut. De vet det så tidigt som de börjar bilda sig en uppfattning om världen. Artikeln nämner att den riktiga frågan ligger i att ”vi lever i en värld där den kvinnliga kroppen är den ultimata domen för hennes värde. Att binda lösningen till kvinnors oro över sina kroppar gör bara att det underliggande problemet blir starkare.”

”Real women have curves, but at the same time, nothing tastes as good as skinny feels.” De menar att Sigman inte bara uppmuntrar till självobjektifiering, utan till att ytterligare beskylla kvinnor för att själva orsaka sina problem. (Problem som faktiskt inte bara är kvinnoproblem!)

Jag anser att för att råda bot på problemen måste vi inte bara hjälpa unga, och oss själva, att må bra mitt i stormen – att finna självkänsla och självacceptans inifrån – utan också förändra synen på människors värde och vad som är viktigt i livet. Vi måste få bort fokus på kropp och utseende, få bort fokus på alla yttre saker (som karriär, pengar, boende, status), och lägga fokus på mer relevanta saker.

Jag vet att jag drömmer om en utopi, och jag vet inte om jag är cynisk eller realistisk när jag säger att det aldrig kommer hända. Men vi måste alla ta ansvar, både för vårt eget mående, och för hur vi tillsammans skapar omvärlden. Vad delar jag på Facebook? Vad spenderar jag mina pengar på? Vem i min omgivning ser jag, och vem ignorerar jag? Varför? Vad lär jag mina barn är viktigt i livet? Ja, du förstår.

Let’s do this!

mother teresa

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *