Monica Lewinsky’s TED-talk: ”Online blir förnedringen förstärkt, okontrollerad och permanent tillgänglig”

”At the age of 22, I fell in love with my boss, and at the age of 24, I learned the devastating consequences.”

Har du inte lyssnat på Monica Lewinskys TED-talk, gör det. Jag har översatt lite nedan men hennes tal är värt att lyssna på.

Hon berättar såklart om vad som hände när hon blev kär i sin chef, som råkade vara USAs (gifta) president. Men det som jag tycker är viktigt att belysa är att Monica Lewinsky var den första personen som fick erfara offentlig förnedring – som pågick inte bara världen över, utan under flera decennier.

”1998, efter att ha blivit medryckt i en osannolik romans, blev jag medryckt in i rampljuset i form av en politisk, rättslig och media-storm som ingen sett tidigare. Kom ihåg att bara ett par år tidigare konsumerades nyheter enbart via tre kanaler: genom att läsa en tidning, lyssna på radio, eller se på TV. Det var allt. […] Den här skandalen kom till dig med den digitala revolutionen. Det innebar att vi kunde ha tillgång till all information vi ville ha, när vi ville ha den, när som helst, var som helst, och när den här nyheten kom i januari 1998, kom den online. Det var första gången traditionella nyheter kvävdes av internet vid en stor nyhet. […] Vad det innebar för mig personligen var att över en natt gick jag från att vara en helt privat person, till att vara offentligt och världsomfattande förödmjukad. Jag var ”patient zero” – den första som fick erfara att förlora sitt personliga rykte globalt, och nästan ögonblickligt. […] När det här hände mig för 17 år sedan fanns det inget namn för det. Nu kallar vi det nätmobbning.”

Hon berättar det här för att hon hoppas att det ska kunna förändra hur vi använder internet idag, i förhoppningen att det ska kunna hjälpa andra. Hon berättar om när hon måste sitta och lyssna på 20 timmar inspelad konversation, för att personligen bekräfta att det är hennes egen röst som spelats in, mot hennes vetande, av en så kallad vän. Dessa inspelningar släpptes sedan och spelades upp på TV, och en stor del av dem fanns på nätet.

”Det här var ingenting som hände regelbundet, då, 1998, och med det menar jag att stjäla någons privata ord, handlingar, konversationer eller foton, och göra dem offentliga – utan tillåtelse. Utan ett sammanhang, och utan medkänsla. Om vi spolar fram 12 år till 2010, så har sociala media fötts. Tråkigt nog ser vi mycket mer av händelser som min, oavsett om någon faktiskt gjort ett misstag, och nu drabbar det både offentliga och privata personer. Konsekvenserna har för några varit allvarliga, väldigt allvarliga.”

Hon syftar på alla unga som tagit sina liv som en konsekvens av att blivit offentligt uthängda, eller som fått hot om att bli det. Hon nämner några undersökningar som visar att nätmobbningen ökat markant senaste åren. En studie hade visat att känslor av förnedring var mer vanliga än t ex lycka och ilska. Hon drar paralleller till den tid då hennes egen mamma vakade vid hennes sida, då 1998, satt vid hennes säng på nätterna, och tvingade henne att duscha med öppen dörr. För att Monicas föräldrar var rädda att hon skulle bli förnedrad till döds.

”Elakhet mot andra är inget nytt, men online blir förnedringen förstärkt, okontrollerad och permanent tillgänglig. Att bli utskämd berörde bara vår familj, by, skola eller samhälle, men nu är det ett samhälle på nätet också. Miljontals människor, ofta anonyma, kan hugga ner dig med sina ord, och det innebär mycket smärta. […] I nästan två decennier har vi sakta sått frön av skam och offentlig förnedring i vår kulturella jord, både online och offline. Skvallersajter, paparazzi, reality-serier, politik, nyheter och ibland hackare – alla livnär sig på skam. Det har lett till desensibilisering och en frigjord miljö online som möjliggör trolling, privata intrång, och nätmobbning.” 

Hon nämner Nicolaus Mills uttryck ”culture of humiliation” (typ förnedringskultur) och tar Snapchat som exempel, som har gjort revolution för att bilder och meddelanden som skickas endast syns hos mottagaren ett par sekunder.

”Du kan tänka dig omfattningen av det innehåll som skickas runt.”

En tredjepartsapp som gör att användare kan spara meddelanden på Snapchat blev hackad, och 100 000 personliga konversationer, bilder och videor läckte online och finns nu för alltid på nätet. Andra sajter har nyligen också hackats och personliga bilder av nakna kändisar har spridits överallt. Privata email. Monica Lewinsky säger att det inte bara handlar om att den här typen av information sprids, utan att det blivit en industri, där man kan tjäna stora pengar – genom klick.

”Ju mer skam, desto fler klick. Ju mer vi klickar på den här typen av skvaller, desto mer avtrubbade blir vi gentemot människan som lever i det, och ju mer avtrubbade vi blir, desto mer klickar vi. Under tiden tjänar någon pengar på någon annans lidande. Vid varje klick gör vi ett val. Ju mer vi mättar vår kultur med offentlig förnedring, desto mer accepterar vi det, och desto mer kommer vi se nätmobbning. […] Det här beteendet är ett symtom av kulturen vi skapat.”

Hon säger att vi behöver komma tillbaka till mänskliga värderingar: medmänsklighet och empati. På nätet råder brist på medmänsklighet, det är en empatikris. Vi gör det här genom att stå upp för medmänsklighet, genom att skriva positiva kommentarer, eller genom att rapportera nätmobbning.

”Tro mig, medmänskliga kommentarer hjälper till att dämpa negativiteten”

Hon säger också att vi gärna förespråkar vår rätt till åsiktsfrihet, men att vi behöver prata mer om vårt ansvar i det.

”Vi vill alla bli hörda, men låt oss erkänna skillanden mellan att göra sig hörd för att förändra, och göra sig hörd för att få uppmärksamhet.”

Monica Lewinsky avslutar med att berätta varför hon bestämt sig för att uttala sig nu: för att hon vill ta tillbaka sin berättelse. Men också:

”Den som lider av skam och offentlig förnedring behöver veta en sak: Du kan överleva det. Jag vet att det är svårt. Det kanske inte är smärtfritt, snabbt eller lätt, men du kan framhålla ett annat slut på din historia. Ha medkänsla för dig själv. Vi förtjänar alla medmänsklighet, och att leva både online och offline i en mer medmänsklig värld.”

Monica_Lewinsky

Bild

Läs också gärna: ”Ansvaret för barns och ungdomars utsatthet på nätet bör ligga hos föräldrar och skolor som sätter telefoner, paddor och datorer i händerna på dem.” (Sydsvenskan)

5 Comments

 1. Lorena

  Viktigt och bra talat av ML!

  Värdelöst för övrigt att mannen i historien sällan till adlrig skuldbeläggs när dylikt händer 🙁
  It takes two to tango.

 2. Lorena

  Just där och då tror jag Bill tog den stora smällen, precis som Juholt tog sin smäll efter sitt lägenhetsfifel t ex, men vem snackar om deras tabbar idag? Däremot Monica Lewinskys och Mona Sahlins missar, de glöms inte fast båda händelserna är kring tjugo år gammal skåpmat.

  Märkligt… Men ja absolut han fick ta en smäll han med.

  Det där med Miley hade jag just lyckas förtränga ju, tack så jättemycket!!! :p 😉

  Du var för övrigt väldigt väldigt bra i Lifestylepodden! Jag håller på och klurar på hur jag ska göra för att lyckas skriva om träningen som är en stor del av mitt liv utan att hetsa och stressa. Brukar vara väldigt noga med att försöka förmedla att det är någonting jag gör p g a att jag vill, att det ska kännas rätt inom en, skriva om hur det känns när jag gör det jag gör, och lite tankar runt omkring det hela, hellre än rena redovisningar. Men alltid stressar det någon antar jag. Hur som, riktigt bra Johanna!

 3. Pingback: Lästips från Västerås | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *