”Whole Foodie” Belle Gibson och lögnerna om cancern – en lektion i källkritik

Belle Gibson blev känd i maj 2013, när hon skrev i sociala media att hon hade blivit frisk från obotlig cancer i hjärnan genom att äta ”hälsokost” och använda andra alternativa behandlingar. Hon fick miljoner följare. Hennes app och kokbok, The Whole Pantry, blev toppsäljare. Hela hennes koncept gick ut på ”ren” mat. I början av 2015 började media fundera: är hon verkligen sjuk? Och den här veckan bröt nyheten ut: hon erkänner att hon ljugit om sin sjukdom.

Belle Gibson skapade en fantasiperson på nätet, där hon dels lagt på tre år på sin ålder, och dels påstod att hon bland annat överlevt cancer i blodet, mjälten, hjärnan, livmodern och levern. Hon var till synes okrossbar, med en tro på kraften i rätt kost, rent leverne och alternativa terapier, och med ett spirande och framgångsrikt liv som varumärke. I Australien blev hon själva symbolen för att vinna kampen över cancern. Hon använde sociala medier för att marknadsföra sitt budskap, och använde cancern för att marknadsföra det ännu mer, och reste över hela landet för att föreläsa om det.

I en intervju med australiska Women’s Weekly, som kom ut igår, berättar hon att ingen av hennes diagnoser var sanna. Artikeln tar upp hur Belle fick en cancerdiagnos av en läkare, som ingen kan verifiera verkligen existerar, och av en ”healer”, som i en intervju vidhåller att jo, hon hade cancer. Men Belle själv erkänner att hon har svårt att urskilja sanning från fantasi, och att hon undviker gluten, mjölkprodukter och kaffe, men vet egentligen inte så mycket om cancer.

belle-gibson
Bild från Women’s Weekly

Det hela ska ha börjat med att hon fick en stroke när hon var 20 (fast hon var egentligen 17) efter att ha fått vaccinet Gardasil, och efter det utvecklades cancer i hjärnan. En del media anger att hon även att hon säger att hon hade hjärtproblem (och var död i 3 minuter). Av läkaren (som ingen kan hitta) fick hon 4 månader att leva (5-6 veckor har hon också sagt), men avböjde behandling. Istället ska hon då ha börjat använda alternativ behandling för att ”bota sig själv”. Varje gång hon övervann cancern påstod hon att det var genom detox, ”the power of fruit and vegetables.”

Vilket blev hela grunden för hennes omåttligt framgångsrika företag. Belle Gibson fick ta emot priser för sin app och för sitt engagemang, av bland andra tidningarna Cosmopolitan och ELLE.

belle
Bild från ELLE

Hon har även hyllats för att hon skänkt en stor del av vinsten till välgörenhet. Dock började det komma fram att inga pengar nått fram till organisationerna hon har nämnt, och Belle gömde sig. Apple har tagit bort hennes app och förlaget har stoppat kokboken. Belles konton i sociala medier har raderats.

Varför skriver jag om det här? Inte för att lägga fler pinnar i brasan – Belle Gibson mår uppenbarligen väldigt dåligt och jag hoppas att hon får den hjälp hon behöver. Utan för att det är ett viktigt, om än extremt, exempel på när källkritiken går snett. Inte bara att media köpte hennes story utan att tänka två gånger, utan att vi vanliga människor köper storyn i sociala media. Följer, inspireras, tar efter och tror. Att människor fortsätter att gå på påståenden om att ”rätt” mat och leverne gör mirakel på en sådan livsfarlig nivå: att t ex kunna leva år efter år utan behandling trots att man är ”döende i cancer”. Andra som försökt sig på samma sak har inte klarat det (för att de faktiskt var sjuka i cancer).

Missförstå mig inte – jag har en universitetsexamen i kostvetenskap, så jag är inte helt bakom. Jag vet att mat kan göra stor skillnad i våra kroppar och i vissa fall även behandla sjukdom. Det är inte det jag menar. Jag menar att gå på helt vanliga personers påståenden om hälsa. Påståenden som inte grundar sig i något annat än ”det fungerade för mig”. När det börjar pratas om att neka medicinsk behandling till förmån för att ”äta nyttigt” eller använda ”detox” – då är vi inne på fel spår. Jag tror på mirakel, och jag tror på medicin. Det ena utesluter inte det andra. Men kan vi inte låta händelser som denna hjälpa oss i rätt riktning? Se instagramkonton och amatörexperter som inspiration, och inte som en auktoritet. Och var ständigt vaksam för att människor helt enkelt är fulla med skit.

"Från dåliga nyheter till god hälsa - hälsokostförespråkaren Belle Gibson leder med gott exempel"
”Från dåliga nyheter till god hälsa – hälsokostförespråkaren Belle Gibson leder med gott exempel”

11 Comments

  1. Pingback: Naturligt? Naturligtvis! (Länk- och lyssningstips om livsviktig logik) | Liselotte Howard

  2. Pingback: Du är faktiskt inte vad du äter – om övertron på kostens magi | Johanna Arogén

  3. Pingback: Äta moderkakan? Om ”hälsoråd” från kändisar | Johanna Arogén

  4. Pingback: Olja i sociala medier – därför kan trendtaggar vara livsfarliga | Livskick

  5. Pingback: Gluten och läckande tarm – om källkritik. Igen. | Johanna Arogén

  6. Pingback: Belle Gibson, 60 Minutes & Mat vid cancerbehandling | Johanna Arogén

  7. Pingback: Några saker om "hälsosam" "inspiration" online | Liselotte Howard

  8. Pingback: Om att sätta andras hälsa på spel med hälsoinspiration | Johanna Arogén

  9. Pingback: Läskigt experiment: Journalisten som blev näringsterapeut (på 24 timmar) | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *