Tänk om Tom Hanks var Ben Stillers pappa – åldersnoja à la Hollywood

Maggie Gyllenhaal är 37 år och tydligen för gammal för att spela flickvän till en 55-årig man i en film. Hon säger:

”Jag blev så förvånad. Det fick mig att må dåligt, och sen blev jag arg, och sen började jag skratta.”

Visst har vi alla säkert lagt märke till fenomenet, att en ”äldre” herre alltid har en mycket yngre fru. Medan Hollywoods hunkigaste män blir äldre och håller sig kvar i ledande roller, byts deras kvinnliga motsvarigheter bara ut till yngre förmågor:

 • Denzel Washingtons (57) senaste filmflamma, Kelly Reilly, var 35
 • Harrison Ford (63) – Virginia Madsen (44)
 • Johnny Depp (49) – Rebecca Hall (30)
 • Tom Cruise (50) – Olga Kurylenko (33)
 • George Clooney (49) – Violante Placido (34)
 • Richard Gere (63) – Laetitia Casta (34)
 • Steve Carell (50) – Olivia Wilde (29)
 • Brad Pitt (49) – Mireille Enos (37)
 • Liam Neeson (61) – Olivia Wilde (29)
johnnydepp
Johnny Depp (48) och Amber Heard (25) spelade kärlekspar i The Rum Diary. Bildkälla

Men visst finns det undantag. Och ja, det händer mycket i Hollywood; filmer med komplexa, verkliga, kvinnor kommer ut och skriver historia. Mycket uppmärksamhet riktas även åt faktumet att fler ledande roller skrivs och ges till män, än till kvinnor (av ledande roller innehar kvinnor endast 12%). Men ibland stinker den faktiskt, Hollywoods åldersnoja.

Den här artikeln har på ett överskådligt sätt jämfört filmmammor med deras verkliga ålder.

Tammy
mormor: Susan Sarandon (1946)
mamma: Allison Janney (1959)
dotter: Melissa McCarthy (1970)

Det skulle vara ungefär som om Tom Hanks (57) spelade farfar och Ben Stiller (48) spelade pappa till Jason Segel (34).

Bildkälla
Susan Sarandon och Melissa McCarthy. Bildkälla

Forrest Gump
mamma: Sally Field (1946)
son: Tom Hanks (1956)

Sally Field är knappt 10 år äldre än sin filmson Tom Hanks. Några år tidigare spelade de kärlekspar i filmen Punchline.

Mean Girls
mamma: Amy Poehler (1971)
dotter: Rachel McAdams (1978)

Det skiljer alltså egentligen bara 7 år mellan mamma och dotter.

Bildkälla
Amy Poehler. Bildkälla

The Fighter
mamma: Melissa Leo (1960)
son: Mark Wahlberg (1971)

Om de hade valt att ha med en pappa i filmen med motsvarande åldersskillnad (11 år) till sonen, kunde Hugh Grant eller David Duchovny passa, som också är födda 1960.

Star Trek
mamma: Winona Ryder (1971)
son: Zachary Quinto (1977)

Jared Leto är också född 1971, och skulle med den här logiken passa bra som Spocks filmpappa.

Jared Leto. Bildkälla
Jared Leto. Bildkälla

Alexander
mamma: Angelina Jolie (1975)
son: Colin Farrell (1976)

Angelina Jolie är bara 1 år äldre än sin filmson. Bradley Cooper är samma ålder som Angelina Jolie. Skulle han kunna spela Colin Farrells pappa tro?

White Bird in a Blizzard
mamma: Eva Green (1980)
dotter: Shailene Woodley (1991)

Eva Green är ett av alla exempel på att en kvinna över 30 får förpassa sig till att spela tonårsmamma.

Kanske är det så att män ser yngre ut än kvinnor gör i motsvarande ålder, vad vet jag. Och kanske är det så att vi kanske inte vill se filmen om mamman verkligen ser ut som en riktig mamma i rätt ålder (min teori är ju att vi är så vana vid fejk att vi leds till att tycka verkligt är fult), eller att vi vill drömma oss bort till en perfekt och glamorös värld en stund. Men det förändrar inte faktumet att Hollywoods/medias/samhällets syn på en åldrande kvinna är under all kritik. Inte konstigt att många lider av åldersnoja och spenderar mycket tid och pengar på att försöka hålla måttet. Jag menar såklart inte att vi inte får vara snygga och se unga ut – utan jag menar att det inte får orsaka lidande.

Det viktiga är att vi är medvetna om att det inte reflekterar verkligheten. Att en kvinna som är mamma till en 20-åring faktiskt inte ser ut som en 30-åring, eller ens som en Hollywoodversion av en 45-åring. Och att det ÄR okej att inte se ut så. Och veta om att man kanske inte ens mår så, utan kanske har sura uppstötningar, hårbortfall eller ryggvärk. För det är en del av det som händer med åldrande. Det finns så många olika saker vi aldrig får se, som blir tabu att prata om. Som många tänker är onormalt och skamfilat, och så lider man i ensamhet.

Vi förväntas säga att ålder bara är en siffra, och visst stämmer det på många sätt. Men samtidigt är det så att kroppen sakta bryts ner – och det säger jag inte på ett cyniskt eller sorgset sätt. It’s nature. Och hur mycket vi än får höra att ”vi ska ta hand om våra kroppar” eller att ”vi kan vara i toppform efter 50” så är det liksom inget konstigt att till exempel inte orka lika mycket efter 50 som du gjorde när du var 20. Och det måste få vara okej att prata om och acceptera. Och göra det bästa utav. Men utan skeva förväntningar och orealistiska krav.

rynkor

4 Comments

 1. Det behövs mer verklighetsförankring i Hollywood, herregud… Vet ju inte om man ska skratta eller gråta. Blir ganska irriterad över den där synen på kvinnors åldrande måste jag säga. Bra att lyfta fram det såhär, jag hade inte riktigt tänkt på det här fenomenet innan.

 2. Lorena

  Vilket tokbra inlägg! Jag tycker ungdomsnormen i media och övriga världen mest är av ondo. Det finns väl inget egenvärde i att vara ung, speciellt inte när vi har så hög medelålder?

  Tycker livet blivit bättre för vartenda år hittills, hoppas det fortsätter. Rynkor och faktiskt ett och annat grått hår har redan letat sig fram men det känns så futtigt jämfört med den livsglädje jag numera har.

  Det finns ju inget vackrare än en gammal vis kvinna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *