Vad jag svarar på oinsatta kommentarer om solskydd

Det diskuteras en del om fenomenet som på engelska kallas ”sunscreen shaming” – det vill säga att kommentera andra personers vana att använda solskyddskräm. Det kanske låter konstigt, men det är faktiskt något som jag får höra varenda år. Därför skulle jag vilja ta en stund och bemöta kommenterandet som gör att jag, och många med mig, ständigt måste försvara mitt val att använda solskydd.

1. ”Jag har minsann solat i 50 år och aldrig blivit sjuk”. Jo, jag får höra det ofta om jag gömmer mig under hatt och solbrillor. För det första: jag får ont i huvudet av solen. För det andra: okej, men jag vill inte bränna mig (för det gör jag).

2. ”Du behöver D-vitaminet”. Jag vet. Men det får jag ändå. Jag citerar strålsäkerhetsmyndigheten:

 • I Sverige, mitt på dagen och under sommaren, räcker det att en ljushyad person får sol på armar och ansikte i drygt en kvart för att täcka dagsbehovet.
 • Mer sol ger inte mer D-vitamin, eftersom huden stänger av när behovet fyllts.
 • I Sverige är solen alltför svag på vintern för att produktionen av D-vitamin ska stimuleras. D-vitamin tillsätts därför i livsmedel som till exempel lätt- och mellanmjölk och margarin. D-vitamin finns även naturligt i olika födoämnen som fet fisk, torskleverolja och ägg.

3. ”Men du är ju så blek!” Jo tack, jag vet. Och det gör mig inget. Du tycker det är snyggt med brunbränd hud, jag kanske inte tycker det. Hur som helst är det inte din business.

4. ”Det är farligt med solkräm”. Det är ett faktum att solskydd är livräddande. Enligt strålsäkerhetsmyndigheten helst i form av kläder, hatt och solglasögon, samt genom att undvika solen när den är som starkast. Men även i form av kompletterande solskyddskräm. Även om det finns rapporter om att dessa är skadliga för oss, så gäller det att välja rätt kräm. Tillämpa bara regeln att alltid läsa ingredienslistan. Dessutom finns betydligt fler belägg för att man dör i hudcancer av överexponering för sol, än att dö i cancer på grund av solskyddskräm.

Gör som jag och strunta i kommentarerna. Undvik solen så gott det går, skydda dig med kläder och skugga, och smeta på krämen som du ska. Och gillar du att sola, go for it. Men klaga inte på att jag föredrar skuggan.

Mina bleka fötter förra sommaren
Mina bleka fötter förra sommaren

7 Comments

 1. Samma som med dieter och ätande: sköt dig själv och skit i andra!
  Gör det du tror på – men tro välgrundat och inte anekdotiskt (personen som solat i 50 år kanske blir sjuk det 51:a…? ) Angående farorna finns också mycket likheter med hälsohetsen (clean eating => smörj inte in dig med ”onaturliga” ämnen). Oavsett är det som du säger: det är bevisat farligare att INTE smörja sig.

  Jag älskar solen och gillar att bli lite mindre blek den varmare årstiden – men idag finns produkter som gör att jag kan få båda i lagom mängder alldeles utan att utsätta mig för fara 🙂

  (Min egen erfarenhet av ”sunscreen shaming” var för övrigt precis tvärtom; blir man tillsammans med en halv-aussie får man minsann hör att man helst ska vara täckt i zinkpasta så fort man går ut 😉 )

  1. Yep! Och visst, det finns inga garantier för att den som skyddar sig på alla sätt och vis inte blir sjuk! Det är ju som med ”hälsosam livsstil” över huvud taget. Men man kan alltid göra sitt bästa.

   Hihi ja, har hört det nu under dagen från flera håll. Tror vi i Sverige är rätt bakom när det gäller det här med solskydd 😉

 2. Jag är mycket, mycket ljus och på jakt efter ny dagkräm för ansiktet med hög solskyddsfaktor…det är inte så att du har något tips att ge som gör det lite lättare att hitta rätt?

 3. Pingback: Sköna bloggar om skönhet | Liselotte Howard

 4. Pingback: Tisdags-tips; Lite Gott och Blandat | Liselotte Howard

 5. Pingback: När barn inte vill visa sina ”vita” ben… Sluta hylla det solbrända idealet! | Johanna Arogén

 6. Pingback: Rash Guards – trendigare än solbrännan – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *