Du är faktiskt inte vad du äter – om övertron på kostens magi

Författaren till boken The Gluten Lie: And Other Myths About What You Eat, Alan Levinovitz, har forskat på religioner i Kina, speciellt i relation till kost, och för 2000 år sedan fanns tron på att undvikande av vissa livsmedel kunde göra att munkarna till och med kunde teleportera sig. De vanligaste livsmedlen, som i stort sett varenda person levde av, var fem olika sädesslag. Munkarna bestämde att om man undvek att äta dessa skulle man inte kunna bli sjuk och därför leva för evigt. Munkarna kokade även ihop recept till kosttillskott, vilka också lovade odödlighet.

food1”Jag tittade på det här och tänkte: Det här låter väldigt likt de löften som ges av moderna så kallade dietgurus.”

Han började dra paralleller med moderna uppfattningar, där det inte är ovanligt med löften om att diverse sjukdomar botas genom dieter och icke vetenskapligt grundade kosttillskott. Där det är vanligt att se en särskild livsstil som något som avskiljer en från ”äckliga, vanliga, människor som inte kan se sanningen”. Där man håller på med ritualer med rening och detox, och gör skillnad mellan ”ren” och ”oren” mat. Och där den otroliga, orubbliga tron människor lägger på kostens kraft att göra underverk existerar.

Gluten

Levinovitz är noga med att säga att glutenöverkänslighet är högst verkligt: det finns personer med IBS eller andra magtarm-problem som mår bättre av att utesluta gluten. Och såklart sjukdomen celiaki som är en autoimmun sjukdom, där gluten gör de drabbade mycket sjuka. Det han ser som ett problem är en viss diet blir populär och personer bara hoppar på trenden utan att egentligen veta varför, eller utifrån ett ogrundat antagande. Det är alldeles för lätt att dra slutsatsen att gluten är farligt för alla, vilket har resulterat i allt från att försöka bota autism med en glutenfri diet (vilket vetenskapen aldrig kunnat bevisa funkar), till att marknadsföra trenddieter som utesluter kolhydrater helt (ofta genom skrämseltaktik).

Åskådningen som Paleo-följare tar är lätt att haka på för att den bekräftar det vi ständigt får höra om dagens mat: tanken på att använda modern teknologi för att framställa mat känns onaturlig och verkar vara något att vara rädd för. Oavsett om det finns någon grund för detta eller inte så är poängen att få bort föreställningar om att ”det var bättre förr” när det gäller vetenskapliga bevis.

”Paleo-dieten blev omåttligt populär, med sin väldigt övertygande sägen om en tid i historien då alla var mer hälsosamma än syndiga, glupska, moderna människor. Samma sägen berättades förresten av de kinesiska munkarna [för 2000 år sedan]. Precis som på munkarnas tid, har det utlovats mirakler om man utesluter gluten: enkel viktnedgång, möjligheten att bota sig själv från vad som helst, och undvika kroniska sjukdomar. Och precis som munkarna, har de fel.”

Detox

afraidLevinovitz nämner att exempelvis industriarbetare kan behöva medicinsk hjälp för att få bort tungmetaller ur kroppen, men i annat fall kommer inte en 70-kronors juice att ta bort någonting, förutom pengar från ditt bankkonto. Han citerar även SciBabe (vilket jag också länkar till här):

”Du ‘detoxar’ hela tiden bara genom att leva. Dina njurar och din lever tar effektivt hand om att rena kroppen från onödiga saker. Beviset? Toalettpapperindustrin.”

Mat som identitet

Mat blir ett sätt att hitta en identitet och på så sätt tillhöra en viss kategori i samhället. Levinovitz säger att vårt samhälle lider av en kris, där vi är rädda för att vara falska – vilket gör att folk pratar om att äta ”riktig” mat, som om du på något magiskt sätt kan bli mer ”verklig” genom att äta ”riktig mat”. Det finns också en stigmatisering av fetma, där människor ”syndar” på ett synligt sätt genom att äta. Sajter som People of Walmart visar att det finns en marknad för den här typen av attityder: ”Titta på de där sorgliga, feta, fattiga människorna som lurats att äta enligt rekommendationerna. Jag är inte som dem! Jag äter riktig mat.”

”Kanske är du inte som dem, men din attityd är mycket mer ohälsosam än att vara överviktig”.

Moral och dess retorik

Tänk på orden som används när vi pratar om mat: syndigt, med gott samvete/dåligt samvete, ”fuskardagar” – och så kategoriserar vi dem som ”bra” eller ”dåliga”. I sin forskning fann Levinovitz att det är vanligt att använda den här typen av retorik om mat i sociala medier, och att det råder en viss ångest kring det.

”Jag tänkte, nej, din diet är inte din make eller maka – du behöver inte bekänna att du har varit otrogen mot din diet. Men jag ser människor som tror att vad de äter är så etiskt laddat, att det är som att de syndar om de gör fel.”

Tillhörighet kontra källkritik

Det är något med kost, hälsa och näringslära som tar fram människors lättlurade instinkter. På något sätt slutar vårt rationella tänkande att fungera, när vi hör löften som relaterar till vår hälsa. Levinovitz säger att vi behöver ordning, instruktioner – regler – i vår kaotiska värld. Det gör att vi känner oss trygga. Näringslära är en kaotisk värld där ingenting är helt säkert: ny forskning kommer hela tiden, och media livnär sig på att sända ut förvirrande budskap. Att då välja en kosthållning som är lätt att följa kan ge människor en stadig tillvaro där man inte behöver tänka så mycket.

Levinovitz tror att behovet av en identitet är en enormt viktig anledning till varför en del försvarar sin diet så ihärdigt och ivrigt. Att ha en tillhörighet är ett mänskligt grundläggande behov som när det blir uppfyllt i sig kan leda till bättre hälsa. Men det ska inte hindra källkritiken. Vi behöver skilja på tro och fakta när det gäller mat. Och det kan börja med en detox – faktiskt. Fast inte så som vi läser om i tidningarna:

”Läs inte någonting om näring och hälsa på 30 dagar. Läs inte bloggar, klicka inte på rubriker, läs inte ens ingredienslistorna på maten. Fokusera istället på att tillaga mat som gör att du mår bra och som du kan njuta av.”

Förutom Livskick och våra bloggar och sociala kanaler då… 😉

Mindful eating

Han beskriver vad han själv anser är hälsosamt ätande, och det liknar mycket det vi kallar mindful eating:

 • Ät sakta, njut av maten
 • Laga maten med omsorg
 • Avsätt tid för att äta – ät inte när du egentligen ska göra något annat
 • Lär dig att uppskatta mat från olika traditioner, och tillaga maten så som receptet anger: med smör, salt, och socker

På det här sättet kan han äta hälsosamt och måttligt, utan att använda konstiga regler, trendiga dieter eller tro på magi.

”Det är avgörande att komma ihåg att ätande – och att leva! – inte bara ska handla om fysisk hälsa. Vi har gjort middagsbordet till ett apotek, och livet till en fitnessrutin. Det tycker jag är sorgligt. Att noggrant eftersträva perfekt hälsa förstör relationer: till mat, till familj och vänner, till kultur, och till dig själv. Ironiskt nog kan detta skada din fysiska hälsa.” 

Källor: ELLE.com och Science of Us.

hunger

11 Comments

 1. Pingback: Förlåt mig, för jag har syndat (?) – om mat och moral | Livskick

 2. Åsa

  Instämmer med Lorena! Otroligt bra! Maten har verkligen blivit identitetsskapande utan att man egentligen vet vad det är man bygger sin identitet på. Källkritik är alltid viktigt!

 3. Pingback: Äta moderkakan? Om ”hälsoråd” från kändisar | Johanna Arogén

 4. Pingback: När vi känner skuld för att ha ätit vanlig mat är något väldigt fel | Johanna Arogén

 5. Alex

  Hej.
  Det låter väldigt bra det du säger. Men om det nu är så att viss mat ger mer o bättre energi än annan mat? Tänk om hälsogurusarna har rätt? Viss typ av mat gör att du lättare går upp i vikt än annan?
  Kanske inte har så stor talan då jag vart sjuk i anorexi i 12 år och har idag dåligt samvete för allt jag stoppar i munnen..rädslan kommer inte ge sig förän jag ser att jag inte går upp i vikt av att äta vad jag vill och den dag jag vågar äta mig mätt..

  1. Hej! Jag ser det som att poängen inte är om viss mat är mer hälsosam än annan mat. För ibland går det ju inte att förbise. Min poäng är att inte skuldbelägga människor. Att inte förknippa viss mat med skamkänslor. Att vi inte får glömma den psykiska aspekten i hälsa. För som det är nu så är det många, många, som får lida psykisk ohälsa pga hetsen. Det hjälper ju inte att vara smal och vältränad om man gör det på bekostnad av sin själ. Kram till dig, hoppas att du får det stöd du behöver. Om inte – gå till http://www.friskfri.se och sök upp en lokalavdelning eller en chatt! ❤

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *