Allt fler tjejer söker vård för skador efter sex som efterliknar nätporr

Enligt rapporter från Australien säger läkare att allt fler tonårstjejer kopierar vad de ser i nätporr, och får sen söka vård för skador de fått.

Problemet är att unga – tjejer och killar – tittar på videor på nätet utan att reflektera över vad som är ett ”normalt” sexuellt förhållande. Unga män tittar på porr och förväntar sig att unga kvinnor ska utföra det i verkligheten.

Susan McLean, statlig rådgivare för nätsäkerhet, sa till tidningen The Australian att läkare behandlar skador som uppkommer när barn pressas in i detta:

”Läkare har berättat för mig om skadorna de ser hos unga tjejer när de blivit tvingade eller övertalade till att göra som de gör i porrvideor. De tittar inte på något som kan anses vara normalt, utan på våldtäkt, bondage och tortyr. Tjejerna i videorna verkar ju gilla det, så tjejer tror att det är så sex ska vara.”

Enligt uppgifter från projektet ”Reality and Risk” (bra sajt!) har fler än 90% av killar och 60% av tjejer tittat på nätporr. Av detta innehåller mer än 88% fysiskt våld. En skribent har nämnt att unga tjejer genomför sex som deras kroppar inte klarar av. En läkare hon hade pratat med sa att allt fler tonårstjejer behandlas för inre skador orsakade av upprepat analsex, ”inte för att de ville ha det, eller för att de njöt av det – tvärtom – för att killen förväntade sig det”. Tjejer lider av analinkontines som en konsekvens av analsex. Dessutom ser man en ökning av strypskador, vilket fler unga tjejer kommer in och söker vård för.

Sedan har vi det här med suddiga åldersgränser igen. Fokuset i porrindustrin ligger mycket på väldigt unga tjejer. Det är knappt lagligt.

Att våldsamt sex blivit norm är en verklighet, och det påverkar många unga kvinnors liv. Det är inte bara fysiskt, utan även psykiskt. En psykolog säger att barn i mellanstadiet tar bilder på nakna klasskompisar – de härmar vad de ser på nätet.

Jag vill inte vara en moraltant, men jag har några tankar om detta:

1. Vi kan inte låtsas som att porr bara är positivt för användaren – och vi kan inte låtsas som att unga inte tar skada

2. Vi behöver ha en verklighetsgrundad konversation om vad unga ser på nätet

3. Vi får inte skuldbelägga unga, och vi får heller inte skämmas att prata om detta

4. Vi behöver tala om för unga att vad de ser på nätet inte är verkligt

5. Vuxna förfäras över vad unga ser, men går sen och ser 50 Shades of Grey på bio… Just saying.

Läs gärna artikeln om Caroline Engvalls bok Virtuell Våldtäkt.

sexskador

Bild: Pixabay

6 Comments

 1. Lorena

  Vidrigt. Tycker verkligen allt är ok, så länge alla inblandade är med på det, men tyvärr gör porrindustrin inte någonting bra med folks förmåga att veta vad de vill. Inte alls.

 2. Risk för lång kommentar…
  Det är en stor skillnad på en vuxen individ (läs 25-30 år) väljer att ha för sexuellt umgänge kontra unga tjejer och killar. Det är fruktansvärt att det våld som kan förekomma i porr tas som normalt. De får varken veta eller se vad som sker innan och under filminspelningarna av porr, hur saker diskuteras och läggs upp utan tror att det bara är att ”köra” eftersom det är så det görs i filmerna.

  Vår hjärna är inte färdigvuxen innan 21 års ålder, vilket gör att unga har svårt att greppa vad som är verkligt och inte i exempelvis porr.
  Jag har förstått att många gillar 50 Shades of Grey vilket också är lite sorgligt då det som porträtteras i bok och film inte riktigt är okej heller. Nu menar jag inte sexet i sig utan relationen mellan honom och henne. Hur han i stort sett tvingar henne att skriva under och så ska det inte vara och är oftast inte heller. Det är ett samtycke mellan två vuxna individer som vet och förstår vad de ger sig in på, där det finns säkerhet med stopord och gester ifall något går snett.
  Inte heller detta får de unga till sig eller förstår. Bilden av sex blir så jädra snedvriden på ett sätt som inte är okej.

  Som sagt, det finns människor som föredrar en sexuell relation på ett annat sätt och det är heller inte fel (eller rätt, hur man nu vill se det) om båda är med på det och vet vad de ger sig in på MEN när det kommer till unga människor och där flickorna uppenbart blir övertalade eller tvingade är det så FEL som det bara kan bli eftersom båda två inte väljer det av fri vilja!

  Och så undrar vi hur unga kan utnyttjas så på internet….gränserna suddas ut och är näst intill obefintliga idag. Allt är tillgängligt och barn/unga suger åt sig det som svampar.

  Med detta sagt, mycket viktigt ämne och viktigt att belysa!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *