Äta moderkakan? Om ”hälsoråd” från kändisar

Ännu ett exempel på att dubbelkolla källan innan du utför något ”hälsosamt”.

Det har förekommit länge men dykt upp nyligen lite här och var på senare tid: kändisar som äter sin egen moderkaka efter förlossningen. En del gör kapslar av sin torkade moderkaka (piller som tas under lång tid efteråt), andra gör smoothies av den. Anledningen uppges vara att många andra däggdjur gör det. (Bra orsak. Not.) En skröna som ofta dyker upp är att det ska hjälpa speciellt mot förlossningsdepression.

Hur är det med vetenskapliga belägg? 

Det finns väldigt lite som skulle tala för att käka upp sin egen moderkaka.

 • En undersökning från 2013 visade att kvinnor som åt sin egen moderkaka upplevde att det var välgörande. Notera att det inte är samma sak som att det faktiskt har någon effekt alls (bortsett från placebo). (Om vi ska köpa det argumentet kan vi ju gå på vad som helst. Eller vänta – folk gör ju det….)
 • 2014 publicerades en studie som visade att moderkakan inte är så steril som läkare tidigare trott, och faktiskt innehåller E. coli och andra bakterier, virus och svamp. Dessutom innehåller den kvicksilver, kadmium och bly, enligt en studie från 2012.
 • En alldeles färsk studie visade att det inte finns några bevis för att det skulle vara bra för hälsan att äta moderkakan. Man har gått igenom 10 tidigare studier som berört detta och såg att moderkakan inte har några fördelar för mjölkproduktionen, smärtlindring, eller förlossningsdepression.
 • Just nu pågår en studie som undersöker själva placebo-effekten i detta med att äta moderkakan, och resultaten beräknas komma nästa år.

Tyvärr blir det ofta lite masshysteri när en kändis gör något (speciellt om denne har många följare, som tex när massor av tonårstjejer förstörde sina läppar för att göra som Kylie Jenner – vilket senare visade sig vara helt fejk). Men bara för att någon (kändis, instagram-expert, eller kompis) säger att det är hälsosamt, behöver det inte stämma.

Det är ju bra att må bättre av en förändring, vilken den än är (kanske inte om det innebär att du får i dig tungmetaller eller svälter ihjäl), men ofta är det nog själva förändringen som är positiv – inte den hyllade ”mirakellösningen”.

moderkaka
Moderkaka-kapslar

Källa

Bild

9 Comments

 1. Pingback: 5 tecken på att en hälsotrend innehåller mer trend än hälsa | Livskick

 2. Pingback: När vi känner skuld för att ha ätit vanlig mat är något väldigt fel | Johanna Arogén

 3. Pingback: Om att sätta andras hälsa på spel med hälsoinspiration | Johanna Arogén

 4. Pingback: Gisele Bundchen & Tom Bradys kosthållning – ännu en vilseledande förebild | Johanna Arogén

 5. Pingback: Skenheliga kändisar och deras (obefintliga?) mat | Johanna Arogén

 6. Pingback: Gluten och läckande tarm – om källkritik. Igen. – Johanna Arogén

 7. Pingback: Kändisar vs vetenskap – om hälsoråd och källkritik – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *