Tyra Banks om dagens omöjliga krav på modeller

Tyra Banks skrev något så bra på Instagram:

Tyra_Banks(Cannes)
Tyra Banks. (Bildkälla)

Modeller är under så mycket press idag. De måste se bra ut i och utanför studion. De måste komma backstage till modevisningar och se ut som om de redan är på catwalken. De måste vara smalare än smal. Magrare än mager. De måste tävla med skådespelerskor, artister och kändisar från dokusåpor för att få synas på tidningsomslag och i reklamkampanjer. De måste ha miljoner följare i sociala medier för att få de bästa jobben. Och de måste ta selfies som följarna kan identifiera sig med, men inte för mycket, för då kommenterar folk att de inte förstår – ”Varför i hela friden är HON en modell?”.

Saker förändras, och de kan förändras i en positiv riktning också. Men innan en förändring börjar måste vi förstå nuet och vad vi har att kämpa emot. Om vi bara accepterar idealen kommer de inte förändras. Återigen pratar jag inte om att vi inte ska sträva efter normalvikt, utan att vi skapar ideal som inte är förnuftiga, som bara orsakar lidande.

Att vara smal kanske anses snyggt, men det är inte ett faktum att en smal kropp är hälsosam. Jag vet att jag tjatat så mycket om det, men jag stöter hela tiden på uttalanden om detta. En smal kropp kan man uppnå genom att leva på kaffe och cigaretter, om jag får lov att vara extrem i mitt argument. Och jag får ibland höra att ”modeller minsann är mer hälsosamma än vanliga människor”, men eftersom de drivs av utseende och inte hälsa (på grund av sitt jobb), så faller argumentet bara platt. Faktiskt. Drivs man av fåfänga är det klart att man håller sig smal – kanske till varje pris. Men blanda för allt i världen inte ihop det med en hälsosam kropp!

Nej, jag söker inte efter att ursäkta min övervikt. Men: du som kritiserar vet ingenting om mig eller varför jag bär på den. 

3 Comments

  1. Kommer ihåg hur stöttande det var att läsa när du skrev om det här i det andra inlägget (Länk – ”Återigen”) det är verkligen otroligt viktigt att prata om det här. Att vara smal är ibland på bekostnad av hälsan. Smal, jättekul (?) – samtidigt som en sitter där med en stressfraktur och utebliven mens – inte så kul 🙁 Jag tror inte att alla tror att smal = hälsosam, men många gör det. Och tyvärr är det nog även många som fattar att smal till vilket pris som helst inte betyder hälsa, men struntar i det då ideal, image och utseende är viktigare 🙁 Deprimerande det här. Men det är ju (bland annat) därför Livskick finns – för att vara en motvikt och för att komma med andra budskap om vad hälsa är. Kram

    1. Ja precis, för på något sätt så vinner vi ju på att sträva efter idealet, rent socialt. Som tjock upplever jag ofta diskriminering, undvikande blickar, blir bortvald i olika sammanhang osv. Trots att jag är samma person som jag var när jag var normalviktig (och då ofta möttes av betydligt trevligare attityder). Kram och tack!

  2. Pingback: Skenheliga kändisar och deras (obefintliga?) mat – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *