Death by Selfie och reflektioner om verkliga värden

I Ryssland har man startat en kampanj för att uppmärksamma befolkningen om säkra sätt att ta en selfie – för att 2014 dog fler än 10 personer, och ca 100 skadades medan de tog en bild på sig själva. Broschyren innehåller information som grundas på verkliga händelser. Så otroligt tragiskt och ledsamt.
selfie2

Eftersom allting till slut blir extremt, för att vi människor behöver tänja på gränserna och hitta nya sätt att sticka ut och få uppmärksamhet, ska väl selfie-fenomenet inte vara annorlunda. Det verkar som många är beredda att göra vad som helst för att synas och märkas – med allt ifrån putande läppar och sexiga yogaposer, till farliga situationer. (Nu har jag inte märkt att det är så många svenskar som försätter sig i farliga situationer för att ta en häftig bild, och det vore ju underbart om det kunde fortsätta vara så.)

Jag är givetvis inte emot selfies på något sätt, men det blir lite löjligt när man tar 500 stycken för att hitta den perfekta bilden, som egentligen ser precis likadan ut som den man lade ut dagen innan. Varför? Varför kan vi inte bara vara genuina? Vad är det som är så viktigt med att visa upp en bild som i ärlighetens namn varken stämmer eller är relevant för världen?

Jag ser ungdomar som lägger ut ena bilden efter den andra med putande läppar och sensuella poser. Och får mängder med kommentarer från sina kompisar; ”Men guuuuuud va snyyyygg!!!”, som besvaras ”Men duuu dååå!!!!”. Boostar det verkligen självkänslan? Jag tror inte det. Jag tror att det bara blir ytterligare en illusion om perfektion. Istället för att jaga ”Likes” finns betydligt bättre och mer peppande saker man kan göra med sina vänner, till exempel:

  • kramas
  • ha picknick på klipporna i solnedgången
  • promenera i skogen
  • äta gott
  • skratta

Ja, du förstår. Vi får inte tappa bort verkliga värden medan vi jagar uppmärksamhet och bekräftelse. Det kommer liksom automatiskt när man bara njuter av livet.

Bildkälla (och fler bilder)
Bildkälla (och fler bilder)

 

6 Comments

  1. Åh jag blir så galen på sådana där kommentarer. ”Men du då!”, ”Nej du är”, ”har du sett dig själv?” Osv… För det första är det inte ens den personen på bilden och för det andra, som du säger, det finns ju bättre saker att göra med sina vänner! 🙂

  2. Jag håller med, det var ju ett par som ville ta en bild vid ett klippa och båda ramlade ner och dog inför deras dotter. Och spm du skriver är det ju i princip likadana bilder varje dag, kanske är kläderna som skiljer. Sen kanske jag är tråkig men jag ser inhet behov av att visa upp mig för allt och alla.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *