Belle Gibson, 60 Minutes & Mat vid cancerbehandling

Belle Gibson, som fejkade cancer och andra allvarliga sjukdomar, som förledde massor med människor in i en hälsolögn, gav en intervju för 60 Minutes Australia i juni. Jag vill inte fortsätta hacka på Belle Gibson (läs mitt inlägg om detta här), men vill sprida den här videon för att det går inte att trycka hårt nog på hur viktigt det är med källgranskning, speciellt i den här tiden då vem som helst kan bli ”kostexpert”.

https://youtu.be/xsw90DY5gEI

Här är en betydligt kortare video som sammanfattar det hela, om du inte har tid att se hela:

Jag ser fortfarande information som sprids om att man kan bota cancer genom raw food/riktig mat/detox och så vidare. Jag säger inte att det inte är viktigt med näringsrik mat, men faktum är att energinivån vid cancerbehandling också är livsavgörande. De tips som cirkulerar är rent farliga; man ska utesluta gluten och mjölkprodukter och hålla sig till ”ren mat”, vilket gör att patienter som genomgår behandling blir undernärda och rasar i vikt, vilket i sin tur gör att kroppen inte orkar.

”Cancerforskare har sammanfattat olika vetenskapliga koststudier om vad som minskar risken för cancer, och de har kommit fram till samma hälsoråd som ges till befolkningen i allmänhet. Det vill säga att vi bör äta mer frukt och grönt, mer fibrer och oftare fisk. Det är bra att dricka mindre alkohol och äta mindre av söta och feta livsmedel. Dessutom bör man röra på sig mer, undvika övervikt och sluta röka.

När man får cancerbehandling kan det vara svårt att följa kostråd som ges till friska, eftersom man kan ha besvär med dålig aptit, illamående, smakförändringar, diarré och förstoppning. Då behöver man istället anpassa maten till sina egna förutsättningar, eftersom det allra viktigaste är få i sig tillräckligt med näring och energi för att orka med behandlingarna. Om man skulle äta lite mindre nyttigt under en kortare period så har det ingen betydelse för hälsan under resten av livet.” (1177)

Det är farligt att hålla på med amatörmässig kostrådgivning!

2 Comments

  1. Pingback: Vid sidan av det vedertagna.. | Hej! till Tanten

  2. Pingback: När vi känner skuld för att ha ätit vanlig mat är något väldigt fel | Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *