Ren och kemikaliefri mat – ett retoriskt skämt

Liselotte skrev tidigare om det här med ”naturlig” mat, och det här är en video som verkligen tar hål på missvisande marknadsföring (om det så är av stora livsmedelsföretag eller någon självuttalad kostexpert på Instagram) om ”chemical-free” – fritt från kemikalier – i mat. All mat innehåller nämligen kemikalier. Kolla:

Om du inte kan uttala det – ät det inte. Är ingredienslistan längre än 5 saker, ät det inte. Bra råd (not).

Ingredienserna i en banan (enligt videon): glucose, fructose, sucrose, maltose, starch, glutamic acid, aspartic acid, histidine, leucine, lysine, arginine, valine, alanine, serine and glycine, med mera. I ett godishjärta fanns betydligt färre ämnen. Visst, det är förenklat och banaliserat – men visar något väldigt viktigt: att retorik och formuleringar kan användas precis hur som helst, i syfte att sälja/få följare/bli känd. För det är precis det varje företag och hälsoguru är ute efter. Deras mål är faktiskt inte att få dig att må bättre. Då skulle de ju tappa konsumenter.

Det är ungefär som det här med ”processad” mat. Det ska man tydligen inte heller äta. Men kolla den här underhållande listan, till exempel. Motsatsen till processad är ”ren” mat, som är så vida förespråkat av många, för att inte tala om vissa kosthållningsrörelser. Men även deras listor på ‘godkända’ (‘rena’) livsmedel innehåller faktiskt också processad mat.

Visst, jag fattar grundtanken och kan hålla med om att en del mat som säljs i butikerna bör undvikas så mycket som möjligt. Det finns också olika grader av behandlingen av mat. Men retoriken i det hela med ”ren mat” är i sig ett skämt. Det är inte bara ett sätt att skilja sig från omgivningen och tillhöra en speciell ‘upplyst’ del av befolkningen, utan också ett sätt att skambelägga andra som inte lever så. Ett sätt att känna sig bättre än alla andra. Det har egentligen inte så mycket med hälsa att göra.

Det blir så dumt att fixera sig på begrepp och följa en viss modell. Om vi skulle vara mer avslappnade i våra kostval skulle vi må mycket bättre, för att inte tala om mentalt.

kemikaliefri

 

6 Comments

  1. Pingback: När vi känner skuld för att ha ätit vanlig mat är något väldigt fel | Johanna Arogén

  2. Pingback: Om att sätta andras hälsa på spel med hälsoinspiration | Johanna Arogén

  3. Pingback: Matprat Livskick vill slippa 2016 | Livskick

  4. Pingback: Gisele Bundchen & Tom Bradys kosthållning – ännu en vilseledande förebild – Johanna Arogén

  5. Pingback: Kolhydrater, Clean Eating och skam – Johanna Arogén

  6. Pingback: Snart börjar julhysterin – ta tillbaka julefriden! – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *