Att skämmas för din kropp kan göra dig fysiskt sjuk

Självobjektifiering är standard idag, med alla krav på hur tjejer (och killar) ska se ut. Detta tycker jag skulle behöva uppmärksammas betydligt mer, och det finns en del forskning på hur det påverkar oss. Experterna börjar faktiskt prata om att vårt ständiga bedömande av våra kroppar inte bara påverkar oss mentalt, utan det gör oss även fysiskt sjuka.

Två studier som undersöker detta närmare har gjorts, och resultaten från dessa visade att de universitetsstuderande kvinnor som deltog i studien till högre grad skämdes över sina kroppar rapporterade sämre hälsa, och högre förekomst av infektioner i kroppen – och fynden kan innebära att känslor av skam kring kroppen faktiskt skulle kunna orsaka infektionerna.

Snäva skönhetsideal bidrar till skamkänslor kring den egna kroppen, och gör att kvinnor skäms över sina kroppsfunktioner (t ex menstruation och svett). Detta kan leda till att man blir mindre lyhörd för dessa funktioner, eftersom man försöker dölja dem, vilket i sin tur kan leda till att de slutar fungera. Om man inte lyssnar på kroppens signaler och behov, så vet man heller inte hur man håller den frisk och hälsosam.

Så vad innebär detta, när så otroligt många uppger att de skäms över sin kropp? Vad får det för konsekvenser för folkhälsan (<– en indikation)? Vi kan nästan bara gissa ännu, men jag hoppas att det snart kommer mer forskning som kan leda till ett bredare fokus både i media och inom vården.

Källa

children

3 Comments

  1. Pingback: Katrin Zytomierska är inte Frisk & Fri (men det är Maja!) | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *