När vi känner skuld för att ha ätit vanlig mat är något väldigt fel

Jag har varit mycket inne på att källgranska, inte minst när det gäller den mat vi äter. Jag har tidigare nämnt extremer som att bota cancer med ”ren mat” – som i sig är ett begrepp som borde förbjudas.

Jag ser det som ett väldigt stort folkhälsoproblem att falska påståenden florerar fritt och efterlevs utan vidare eftertanke. Att stolt säga att ”mitt mellanmål är gluten- och mjölkfritt” som om hela personalrummet bara bestod av allergiker, är liksom lite snedvridet. Men det är vad som anses ”hälsosam mat” nu för tiden, åtminstone av vissa (medan andra fortsätter livnära sig på befolkningens lättlurade längtan efter den ultimata (glutenfria) hälsan).

Vi har på Livskick faktiskt producerat en del väldigt matnyttiga (pun intended) texter senaste veckorna:

För att få mer vatten på min kvarn kom en rapport från ”mitt” universitet i Umeå, om forskning som gjorts på gravida. Det man kom fram till var att gravida är väldigt oroliga över att maten de äter ska skada barnet. De vet inte hur de ska tillämpa kostråden de får i praktiken.

”—Gravida kvinnor oroar sig ofta och har många frågor om vad som är ohälsosamt och förbjudet att äta, med tanke på risken att barnet ska ta skada, säger Anna Lena Wennberg, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, som har skrivit avhandlingen.”

”Kvinnorna känner oro och skuld för att barnet ska ta skada om de råkar äta något ohälsosamt eller förbjudet. De läser tidningar, broschyrer och, framför allt, söker information på internet. Kvinnorna upplever dock ofta att det är svårt att hitta bra information och kostråd om vad man bör äta under graviditeten. De upplever sig också stressade och pressade av omgivningens krav att välja och äta hälsosam mat, och kan även känna sig övervakade, ifrågasatta och kommenterade av såväl vänner och bekanta som av hälsovården.”

Kontentan är alltså att trots att de får kostråd hos barnmorskan, så vet de inte hur de ska äta. För att de budskap de får av media (av olika slag) baseras på vad som helst annat (mest skrönor) än vanliga råd (som i sin tur baseras på gedigen och långsiktig forskning). Dessutom upplever de (liksom många andra av oss) att omgivningen tillför en press (det jag kallat dietsnack) att man ska äta ”hälsosamt”. Och som resultat får de inte i sig vad de behöver:

”Kvinnornas kost under graviditet nådde inte upp till det rekommenderade intaget och dessutom försämrades den efter graviditeten.”

Visar inte det här rätt tydligt att vi har ett stort problem i Sverige? Samtidigt som vi i teorin BORDE bli mer och mer upplysta och källkritiska, så förfaller det kritiska tänkandet mer och mer. När vi blir oroliga och känner skuld för att vi ÄTIT VANLIG MAT – eller när vanlig mat blir något ”förbjudet” – då är något ruskigt galet.

Det finns inget enklare än vanlig mat. Man måste inte äta en massa socker för att man äter vanlig mat. Man dör faktiskt inte av pasta, ris och potatis (och nej, potatis innehåller inte gluten, vilket jag faktiskt hört fler än en påstå…….). Nu när jag är hemkunskapslärare ska jag visa en sak för dig – något så vettigt som tallriksmodellen.

tallriksmodellen
Bild från Livsmedelsverket.se

Ser det här ut som en onyttig rekommendation? Ser det ut som något du kommer gå upp i vikt av? Ser det ut som något som ditt barn kommer ta skada av? Jag förstår inte vad grejen är! Varför måste man krångla till det så mycket? Gillar du chiafrön, ät det. Gillar du trendig mat bara för grejen, ät den du. Ät vad du vill. Men kom inte och påstå att din mat är nyttigare.

6 Comments

  1. Pingback: 5 saker du behöver komma ihåg om att bli frisk från en ätstörning (eller om strävan efter självacceptans) | Johanna Arogén

  2. Pingback: Länktips: om idiotiska kostråd och pseudovetenskap | Johanna Arogén

  3. Pingback: Så vet du om hälsa blivit ohälsa | Livskick

  4. Pingback: Snart börjar julhysterin – ta tillbaka julefriden! | Johanna Arogén

  5. Pingback: Svart-vita tankar om mat och träning bäddar för katastrof | Johanna Arogén

  6. Pingback: 10 saker du inte bör säga till den som kämpar mot en ätstörning – Livskick

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *