Länktips: om kostråd och pseudovetenskap

Jag hinner inte kommentera allt jag samlar på mig som berör det jag skrev om i det här inlägget – så jag länkar här bara till artiklar som jag verkligen tycker du ska läsa angående källkritik, glutenhysterin och hälsotrender. Ta dig tid och läs, och dela gärna vidare!

Lasarett varnar för LCHF vid amning (SVT)
Kvinnor som ammar bör inte äta LCHF, eller någon annan diet med lite kolhydrater. Det kan leda till ett livshotande tillstånd som normalt bara förknippas med typ 1-diabetes och alkoholism.

”Men varför äta det då?” (Tyngre.se)
[Det är] väldigt få som verkligen har någon vetenskap och fakta bakom vad de påstår och om du börjar ställa lite frågor och får ”men varför äta det då?” som replik är mitt råd att du bara skrattar och lämnar diskussionen, eventuellt med en länk till den här artikeln.

Märker glutenkänsliga personer om de får i sig gluten? (Träna Styrka)
Det här är ytterligare en studie som visar att i alla fall en stor andel av alla personer som själva upplever att de har besvär med gluten i själva verket inte märker av någonting om de får i sig gluten utan att veta om det. Fortfarande så består ett frågetecken kring om det verkligen finns personer som endast är känsliga för gluten och som är det trots att de inte har celiaki.

Är frukt nyttigt eller onyttigt? (Tyngre.se)
Det hela känns lite som ett LCHF-argument från 7-8 år sedan innan folk började säga emot all galenskap som spreds från det hållet, men tydligen lever tron om att frukt är dåligt/onyttigt kvar hos vissa då jag bara för någon dag sedan fick ett par kommentarer kring det här i sociala medier.

Experternas varning: Köpta studier bakom hälsotrender (SvD)
Hälsoappar och träningsarmband – behovet av att själv kunna tolka hälsodata har aldrig varit större. Samtidigt varnar experter för en sjunkande kvalitet på de forskningsstudier som sprids på nätet. Nu efterlyser Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, att eleverna utbildas i skolan för att lära sig att känna igen skräpforskning.

Mandelmjölk – den stora hälsobluffen (Jill Holmström)
Marknadsföringen lyfter fram hur fantastiska näringsämnen både cashew och mandel innehåller – och det stämmer ju, om du faktiskt äter dem. Däremot är mandelmjölk och cachewdryck extremt dåliga källor till dessa näringsämnen, då mängden nötter i själva drycken är försumbar.

The Pseudoscience of Beauty Products (The Atlantic)
The beauty industry is a huge cultural force in a tight, symbiotic relationship with celebrities and the celebrity-oriented media.

Pseudoscience_troll
”The Pseudoscience Troll” från Wikimedia Commons 😂

4 Comments

  1. Pingback: Hälsotrender Livskick vill se 2016 | Livskick

  2. Pingback: Kändisar vs vetenskap – om hälsoråd och källkritik – Johanna Arogén

  3. Pingback: Don’t be a sucker: Läsvärda länkar om fakta- och nyhetsgranskning – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *