Mammakroppens hysteri: stop bouncing back and start living

Det här med kvinnliga kändisars ”få tillbaka kroppen-hysteri” verkar aldrig bli gammalt i media. Inte bara att media hetsar, utan att kändisar faktiskt har en reell press på sig att ”bounce back” som man säger – att få tillbaka sin pregravida, perfekta, odefekta kropp. Några stjärnor uttalar sig om detta ibland och det tycker jag är värt att sprida.

Zoë Saldana Bildkälla

Till exempel, Zoë Saldana fick tvillingar i januari och sa i en intervju med People Magazine att alldeles för många kända mammor tar till extrema metoder för att bli av med gravidkilona så fort som möjligt.

”Genom åren som jag varit i branschen har kvinnor gömt sig i en grotta och inte kommit ut därifrån förrän de är tillbaka i en size zero. Och det sänder ett väldigt vilseledande budskap till kvinnor, särskilt när kvinnor här i LA redan är de magraste. Det borde oroa oss. Vi är för upptagna med att tänka på vårt utseende och tänker inte på vår mentala hälsa. Jag tycker synd om de kvinnor som blir superdesperata och vill få tillbaka sina kroppar tre månader efter att ha fått en bebis. Amma. Stanna hemma. Sov. Ditt barn är bara tre månader. Vad ska du till gymmet för?”

Well said.

Faktum är att kroppen ser annorlunda ut efter en graviditet. Och jag pratar inte om hälsa, jag pratar om utseende. Fåfänga. Alla får sträva efter att se ut hur de vill, men återigen vill jag verkligen påminna om att det inte är samma sak som hälsa. När den ideala kroppen uppnås på bekostnad av hälsan blir det så uppenbart. Men det får vi liksom aldrig veta, förrän kanske i en del kändisreportage långt efteråt. Och många vanliga mammor lider i det tysta, för ”huvudsaken är ju att jag är smal”. Då blir jag accepterad, framgångsrik, lycklig. Man tror att det är det normala.

(Läs gärna Liselottes recension av boken Wellnessyndromet, älskar älskar älskar att detta kommer fram i ett sociologiskt perspektiv!)

Om vi tänker efter, visst känns det rätt meningslöst att lägga allt annat åt sidan för att uppnå ett utseende? Hur maskerat med hälsoargument det än må vara. Alla som uttalar sig om att smalheten handlar om att vara hälsosam har glömt att det finns fler aspekter med hälsa: mentalt välmående, vila, sömn, vitaminer, bajsa, rörelseglädje, vänskap, beröring… Stop bouncing back and start living istället.

2 Comments

  1. Pingback: Om faderskap och psykiatrisk slutenvård (och ett boktips) | Liselotte Howard

  2. Pingback: Det här med hängande hud på magen efter förlossningen – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *