Instagram-kändisen som bevisar att perfekt är fejk

Australiska 18-åriga Essena O’Neill levde hela sitt liv för att bli Instagram-känd och ha det perfekta Instagram-livet. Men till slut visade hon vad som låg bakom allting.

Enligt nyhetssidor så visade hon upp sin veganska ‘hälsosamma’ livsstil, gav fitness-råd och lade ut bilder som visade upp hennes perfekta, vackra värld. Men det hennes följare såg var en högst kontrollerad verksamhet, inte hennes riktiga liv. Allt hon gjorde var redigerat och planerat. Och hon säger att liknande personligheter i sociala medier också är fejkade.

Innan hon tog bort hela sitt konto ändrade hon texterna till bilderna, med den verkliga baksidan.

essena

 

”En 15-åring som tillämpar kalorirestriktioner och tränar överdrivet är inte mål att sträva efter.”

Jag är inte emot sociala medier, använder det betydligt mindre nu än förut, men ser hur fantastiskt bra verktyg det är. Jag är heller inte den som tycker att unga ska hålla sig borta från det. Men det finns baksidor, och dessa måste vi förstå (!) och hjälpa till att motverka.

För det här exemplet ovan påvisar stora problem. Att människan gärna strävar efter kändisskap och uppmärksamhet är inget nytt. Men idag är det som att unga tror att det är enda sättet att leva. Om man inte syns, så finns man verkligen inte. Om man inte har en fin bil, designad lägenhet (helst hus) och flashigt jobb direkt efter gymnasiet så har man misslyckats. Det här med att arbeta flitigt och troget är bortblåst. Att bli känd för att man faktiskt åstadkommit något, jobbat hårt, verkar vara borträknat.

Lycka verkar vara att ha ett perfekt liv på ytan. Iallafall om man får tro den oerhörda mängd personligheter som lägger ut liknande bilder. Om jag går in på ‘Explore’-fliken på Instagram är det nästan bara sådana bilder som dyker upp. Vilket avslöjar att de är omåttligt populära. Så, om det är lycka att ha en perfekt kropp och ett perfekt liv, så misslyckas vi ju alla att vara lyckliga. Eftersom de som lägger ut bilderna förmodligen inte heller lever det liv de vill visa upp.

Sen har vi igen hela hälsobiten. Jag blir gråtfärdig! Alla fina unga (tjejer?) som tar in budskapen. Att det skulle vara normalt att sätta extrema restriktioner och träna, träna, träna. Det är det inte. Varenda en av oss som överlevt det kan intyga det. Det ÄR inte hälsa, det är kosmetik. Dessa konton får ju följare för att de har en snygg, ‘perfekt’ kropp. Men den ÄR inte hälsosam.

Essana skriver:

”Utan att veta om det spenderade jag majoriteten av mina tonår med att vara beroende av sociala medier, social acceptans, socialt status och mitt fysiska utseende. Sociala medier, speciellt på det sättet jag änvände det, är inte verkligt.”

Gå gärna in på hennes hemsida och lyssna på hennes ”I’ll be happy when I’m skinny”. Väl värt 10 minuter.

6 Comments

  1. Pingback: Gisele Bundchen & Tom Bradys kosthållning – ännu en vilseledande förebild | Johanna Arogén

  2. Pingback: Hälsotrender Livskick vill se 2016 | Livskick

  3. Pingback: Svart-vita tankar om mat och träning bäddar för katastrof | Johanna Arogén

  4. Pingback: Oprah och Viktväktarna (och om att faktiskt vilja gå ner i vikt) – Johanna Arogén

  5. Pingback: Bara den fejkade perfekta kroppen är bra nog, tydligen – Johanna Arogén

  6. Pingback: Det problematiska med Clean Eating och Wellness – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *