Om att sätta andras hälsa på spel med hälsoinspiration

Jordan Younger hade nästan en halv miljon följare till sin blogg The Blonde Vegan (rekommenderar inte ett besök där om du kämpar med ätstörning) som gick ut på ”clean eating” och en växtbaserad livsstil. För drygt ett år sedan berättade hon att hennes ”hälsosamma” ätande blivit tvångsmässig och att hon fått diagnosen ortorexi.

Förutom att Jordan Younger var vegan undvek hon ”processad mat” och gluten. Hennes mens uteblev och hon började tappa håret. För att bli friskare lade hon till fler livsmedel i sin kost, t ex fisk – vilket ledde några av hennes följare till att hota henne. En skrev till och med att Jordan inte förtjänade att leva, för att hon åt fisk. Numera kallar hon sig ”den balanserade blondinen” och har skrivit en bok om sina upplevelser.

Detta är ytterligare ett exempel på varför det är viktigt att vara försiktig med vilken källa man hämtar hälsoinspiration från. Nu förledde den här tjejen inte sina läsare utan berättade öppet. Men medan hon själv var omedveten om att hon faktiskt satte sin egen hälsa på spel, följde tusentals människor hennes livsstil som något eftersträvansvärt.

Okej, för att undvika missförstånd igen då: Jag har inget emot en vegansk livsstil. Jag har såklart heller inget emot att man helst håller sig till livsmedel som inte behandlats så mycket i en industri. Självklart.

Men för att må bra som vegan måste man faktiskt veta vad man håller på med. Hur man får i sig alla essentiella aminosyror, B12, D-vitamin och omega-3 (till exempel). Det blir farligt annars. Och främst: långt ifrån alla som håller på med veganism eller ”clean eating” har utbildning och kunskap nog att kunna leda andra till hälsa. Man startar ett instagramkonto eller en blogg och tänker ”Jag ska bara inspirera andra att må bättre” eller ”Mitt sätt funkade ju för mig!”.

Tyvärr finns det inte bara kändisskap som lockar – det finns så mycket pengar med i spelet många gånger. Ofta förtäckt med någon sorts ”vilja att förändra” eller så, även när det handlar om företag eller kändisar som promotar olika dieter eller produkter. Det är skillnad på att vara duktig entreprenör och faktiskt hälsokunnig. För hur godhjärtade intentionerna än vore, så är faktumet att man leker med andra människors hälsa.

Det kan kännas skrämmande att våga äta mer. Men om man får tro alla oss som provat, så är det värt det.

Läs väldigt gärna: Några saker om ”hälsosam” ”inspiration” online

diet

4 Comments

  1. Jag tycker det är så synd att personer som Jordan Younger får det mediautrymme som de får. Hennes sätt att framhålla en vegansk kosthållning som ansvarig för hennes sjukdom får veganer att framstå som besatta och ohälsosamma när det var HON som valde en alltför restriktiv kost. Gluten har veganer inga problem med (om man inte är glutenallergiker, förstås) och raw är det väldigt få som äter. Att vara vegan är INTE en diet utan en livsstil – äter man en växtbaserad kost men bär t. ex läderprodukter så är man ju inte vegan. Jag tycker att det är synd att hon i sin blogg drar hela livsstilen över en kam bara för att hon själv blev sjuk av något som inte har ett dugg med veganism att göra. Jag hoppas hon mår bra nu, men jag tycker det verkligen är synd att hon har fått skriva en bok.

    1. Nu har jag själv inte läst boken men om den handlar om hennes upplevelser av hela den här resan tycker jag inte det är synd. Snarare bra att det uppmärksammas hur lätt tankarna kan dra iväg utan att en märker det. Livsstil i all ära men kostrestriktioner är en expressväg till ätstörningar om en har den känsligheten. Alla har det inte och att vara vegan är mycket riktigt en livsstil.
      Trots det är det extremt viktigt att få i sig rätt och ordentlig näring. Jag själv är vegetarian av den enkla anledningen att jag inte gillar fisk och kött men jag behöver ändå äta tillskott av både omega 3, B12 och D-vitamin.

      Åter igen, har du en känslighet för det här med restriktioner när det kommer till mat spelar det inte någon roll om det klassas som en livsstil eller inte, det blir ett legitimerat sätt att upprätthålla sitt sjukliga ätbeteende. Därmed inte sagt att alla veganer, de som håller på med ”clean eating”, eller för all del vegetarianer är ätstörda.

  2. Pingback: Sluta banta våra barn (även om det sker indirekt)! – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *