Oprah och Viktväktarna (och om att faktiskt vilja gå ner i vikt)

Det nya året har börjat. Nya möjligheter. Ett tomt blad i livets bok, som väntar på att bli ifyllt. Det kan innebära så mycket bra. Kanske är en viktnedgång i sikte. Vilket såklart kan vara en bra grej. För mig är det fortfarande så, och ja, det är jobbigt att inte lyckas. Jag känner mig dålig som inte klarar av att gå ner de kilon jag drog på mig under mitt tillfrisknande. Och därför blir jag extra irriterad på reklamen med Oprah för Viktväktarna.

Det är en känslosam och medryckande reklam, ”låt oss göra detta tillsammans”. Mitt svaga jag vill ropa ”JAAA” och betala vad som helst för att få vara med. Men mitt starkare jag förstår att detta bara är ett säljknep. Viktväktarna vill inte hjälpa. De vill bara tjäna pengar. Det kanske är cyniskt av mig, men det är inte mindre sant för det. Det som gör mig extra arg är det Oprah säger i början av klippet:

“Inuti varje överviktig kvinna är kvinnan hon vet hon kan bli”

WHAT THE FUDGE?

Det Oprah säger är inte ett dugg bättre än Katrin Z:s utspel hos Malous i höstas. Som om varenda överviktig kvinna (!!!!) är något hon inte borde vara. Som om man inte kan vara lycklig, framgångsrik, hälsosam med en övervikt. Som om överviktiga kvinnor inte duger som kvinnor om de inte är smala. Som om en diet kan leda till självacceptans och lycka. Som om vårt yttre definierar vilka vi är som människor.

Jag får avsmak. Och lite panik.

Jag har ju tidigare skrivit om Oprah, eller om en deltagare i hennes program. Hon som betalade ett väldigt högt pris för att bli smal, och ändå tyckte hon gjorde det rätta. För att vara smal är det viktigaste. Och hon kunde inte vara en människa utan att vara smal, tydligen.

Den smala kroppen används som någon sorts slagpåse som nyckeln till all lycka, glädje, framgång, popularitet, status och respekt. En normalviktig kropp kan vara en bra förutsättning för ett hälsosamt liv – men sådan här marknadsföring (där det faktiskt handlar om försäljning) gör att det handlar om helt andra, icke-hälsorelaterade, saker. Oavsett om det är ‘revolutionerande’ kokböcker av Ulrika Davidsson eller ‘inspirerande’ Instagramkonton. Alla vill tjäna pengar på din kropp. Eller snarare på din känsla av att din kropp inte duger.

Om det här är utgångspunkten för en viktnedgång är du dömd att misslyckas. Kanske inte med att nå bikinikroppen, men definitivt med att finna lycka och hälsa. En viktnedgång, om den behövs, ska utgå ifrån en omtanke om din kropp. Sen får vi inte glömma den mentala hälsan – tror folk på fullaste allvar att alla deras problem försvinner om de når målvikten? Det kanske snarare är så att de dragit på sig några nya då.

Oprah har rätt i en sak: en viktnedgång är så mycket enklare om man får hjälp och stöd. Men det kanske har blivit lite så att det antingen är något man skyltar med öööööverallt i sociala medier – eller något man döljer och skäms lite för, kanske finns en rädsla för att bli dömd för att faktiskt vilja gå ner i vikt. Jag är fast beslutsam om att det går att minska i vikt utan att för den sakens skull varken starta blogg eller bli ”kostexpert”. Det går till och med utan att skriva om det på Facebook. Och jag tycker inte att det är något vi ska skämmas för.

Låt oss göra det här tillsammans. Men inte tillsammans med Oprah, utan tillsammans med andra som också vill nå normalvikt på ett balanserat sätt, utan att låta någon typ av industri tjäna pengar på det. Jag fortsätter jobba på att hitta vad som fungerar för mig. Jag vill gå ner i vikt, men fortsätter rannsaka vilka anledningar som ligger bakom, och vad som ligger bakom mitt ätande. Det får ta tid, för det är det enda sättet.

Det finns redan så mycket svårigheter i världen, låt inte din våg eller dina kläder bestämma vem du är.

johanna

5 Comments

  1. Alltså va??
    Tack för att det finns sådana som du som ger en lite hopp för mänskligheten! Så bra du skriver och så bra du tänker! Det kom en tår när jag läste den sista meningen. Heja dig!

  2. Pingback: Nej, jag ”borde” inte bli smal! – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *