Gisele Bundchen & Tom Bradys kosthållning – ännu en vilseledande förebild

Ja, det här med att följa kändisars kostråd igen då (apropå kändisar som berättar vad de äter). Kanske hade jag kunnat vara klar med detta, men tyvärr har jag personligen mött människor som lyssnar till sånt här, och eftersom viss media rapporterar om detta utan att faktakolla så känner jag att jag måste säga något.

Supermodellen Gisele Bundchen har (såklart) en egen kock, som gjort en intervju (länkar inte pga risk för att tipsa om sjuka beteenden) om Gisele och hennes mans matvanor. Deras kost består enligt uppgift till 80% av grönsaker och det finns en lista på saker de inte äter, bland annat:

  • Jodiserat salt (de äter bara salt från Himalaya)
  • Grönsaker från släktet solanoideae (engelska nightshades): tomat, paprika, potatis, svamp, aubergine

Dessa två punkter vill jag kommentera, för även om jag hade kunnat ta med hela listan så känns det rätt onödigt. Vissa saker är liksom okej att ”ta bort” ur kosten för att de inte fyller någon funktion (t ex socker). Men att utesluta saker (eller snarare: rekommendera andra att göra det) av helt ovetenskapliga anledningar går mig på nerverna.

Ta t ex Himalayasalt. Argumentet för att välja det framför annat salt är för att det är ”NATURLIGT” (du hör hur jag asgarvar här, va?). Det låter ungefär: ”Inget som kommer naturligt från naturen är farligt”. Okej, så då är det fritt fram att äta sten och flugsvamp. (Obs! Jag är sarkastisk) Om du inte tar kosttillskott med jod och är gravid eller ammar så har du inget att oroa dig för (snarare om du får för lite jod, så fortsätt du med ditt jodsalt). Här finns en bra artikel på det.

Och sen ett ord som helt plötsligt surras om överallt: nightshades. Dessa stackars grönsaker ska enligt internetexperterna orsaka inflammation i kroppen och därför ska de inte förtäras. Det påstås att de förvärrar reumatism, orsakar osteoporos, migrän, osv, pga en viss halt alkaloider. Inget har givetvis bevisats vetenskapligt. Alkaloider kan dessutom mestadels kokas bort, om man nu är känslig mot dem (vilket man såklart kan vara).

Hur man vill äta är såklart upp till var och en. MEN. Att sprida ogrundad information – myter – om livsmedel som om de skulle vara farliga att äta (observera skillnaden med riktigt gift här!), är korkat. Att dessutom visa upp en tallrik med bara grönsaker som om det vore det mest hälsosamma du nånsin kan äta, är oansvarigt. Kanske är det så att Gisele äter annat som hon inte visar upp. Men det får hennes följare inte veta, för då förstörs illusionen av den perfekta livsstilen.

Kroppen får näringsbrist om den bara får grönsaker. Det är liksom inte rocket science. Men ändå verkar det vara så svårt att förstå. 

Läs gärna vår lista på vad vi INTE vill höra om angående mat 2016!

Usch, så tråkigt livet skulle vara utan god mat! (OBS! Tycker grönsaker tillhör kategorin god mat – men i kombination med andra goda saker!)

mat

5 Comments

  1. Haha jag står inte ut när folk pratar om ”nightshades” – då är det inte okej med naturligt längre eller? Tomater kommer ju från naturen. Sen kanske dessa grönsaker är jätteskadliga och då har jag fel, men jag tror inte det då jag äter massvis med tomater och aubergine och har alltid gjort det, och mår toppen av det. Det finns så mycket annat som är farligt och dåligt för kroppen, så att demonisera vissa grönsaker är ju urdumt. Speciellt när det inte finns några bevis för det.

  2. Ja matmyter och mathysterier finns det gott om…särskilt i Hollywood. Tack för att du klargöra hur det egentligen ligger till med din kloka text. Man kan tycka att det är självklart att det inte är hälsosamt att leva bara på grönsaker, men i den här ätstörda världen så är det tyvärr många som behöver bli påminda om att det inte är så.

  3. Pingback: Skenheliga kändisar och deras (obefintliga?) mat | Johanna Arogén

  4. Pingback: Bakom kulisserna: Journalister som försöker leva på kändisdiet | Liselotte Howard

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *