Twitters nya regler: ett försök att minska nätmobbingen

I ett försök att minska nätmobbingen har Twitter ändrat sina regler för vad som är tillåtet att skriva. Så här står det:

Vi tror på yttrandefrihet och på att göra sin röst hörd, men det betyder föga om människor tystas och inte vågar uttrycka sin åsikt. För att våra användare ska känna sig trygga när de uttrycker olika åsikter och uppfattningar, tolererar vi inte beteenden som betraktas som kränkande, såsom trakasseri, hot och att skrämma människor till tystnad.

Alla konton och relaterade konton som deltar i de aktiviteter som definieras nedan kan stängas av tillfälligt eller permanent.

 • Hot om våld (direkt eller indirekt): Du får inte hota om eller förespråka våld, inräknat hot om eller förespråkande av terrorism. 
 • Trakasseri: Du får inte uppmuntra eller delta i kränkande beteende eller trakasseri riktat mot enskilda personer eller grupper. Några av de faktorer vi tar hänsyn till när vi bedömer kränkande beteende är
  • om ett primärt syfte med det anmälda kontot är att trakassera eller skicka kränkande meddelanden till andra personer
  • om det rapporterade beteendet är ensidigt eller innefattar hot
  • om det anmälda kontot uppmuntrar till att trakassera ett annat konto
  • om det anmälda kontot skickar trakasserande meddelanden till ett konto från flera konton.
 • Hatiskt beteende: Du får inte förespråka våld mot eller direkt attackera eller hota andra människor på grundval av ras, etnicitet, nationellt ursprung, sexuell läggning, kön, könsidentitet, religion, ålder, funktionsnedsättning eller sjukdom. Vi tillåter inte heller konton vars främsta syfte är att sprida hets mot andra på grundval av kategorierna ovan.

Detta är ett led i en del förändringar Twitter gjort på senaste tiden. Förra året gick VDn Dick Costolo ut med att han skämdes för hur dåligt sajten hanterade troll.

”Vi kommer att kasta ut dessa konton till höger och vänster för att säkerställa att när de attackerar någon annan, hörs de inte alls.”

Det har varit känt länge att Twitter inte haft någon vidare policy mot varken trakasserier, porr, våld eller andra mindre angenäma saker som andra sociala nätverk bannat för länge sen. Enligt en undersökning har 73% av internetanvändare bevittnat nätmobbing – allt från att bli kallad fula saker eller få fysiska hot, till stalking och sexuella trakasserier.

Problemet med riktlinjer som dessa är ju såklart: var går gränsen för när det blir ”hatiskt beteende”? Och vem avgör om kontot ska stängas av eller inte? Jag anser att bara för att man argumenterar för något som anses politiskt korrekt är det ändå inte okej att trakassera personer med andra åsikter (låt säga, invandring, könsnormer, osv). Många twittrare kommer undan med att bete sig som monster, bara för att de har ”rätt” åsikt. Faktiskt.

Om du klickar på länkarna kan du jämföra de gamla och nya riktlinjerna. Hade detta funnits när jag föll offer hade jag definitivt anmält.

Källa: Washington Post

twitter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *