Problemet med sexig fitspo

För att återgå till det här med fitness-inspiration, eller fitspo, så har jag tänkt länge på hur många av dessa bilder använder sex för att sälja (eller snarare: locka till delning).

Bilderna visar inte bara upp en mager, muskulös tjej – hon är ofta halvnaken och i en ”sexig” position som efterliknar en mildare version av en porrbild. Dessutom uppfyller hon alla nuvarande skönhetsideal; med stora, perfekt formade bröst, perfekt rumpa, tjocka, långa ögonfransar och svallande hår. Det mesta fejkat.

Och så sprids bilderna som om de vore en bra motivation till att träna. Och fortsätter ge näring åt redan förvirrade hjärnor om vad som är vettiga mål.

Ny forskning om fitspo visar att bilderna ofta har en negativ effekt på användarens kroppsuppfattning och självförtroende: ett ”överväldigande” antal kvinnor kände sig missnöjda med sina egna kroppar efter att ha sett så kallade ‘inspirationsbilder’. Att sedan använda bilderna som målbilder kan leda till enorma nederlag, eftersom i stort sett ingen faktiskt kan nå samma utseende som på bilderna, oavsett hur hårt man tränar.

Ska träning och ta hand om kroppen verkligen handla om att vara sexig och åtråvärd? Är det så vi blir värda något som människor? Hälsohetsen handlade förut om att man skulle ‘vilja ta hand om sig’, att kunna visa att man är hälsosam genom att t ex springa långlopp och göra tyngdlyft. Nu handlar det mer om att uppnå idealet i form av en het supermodell (fast med muskler). Man ska t ex göra rätt övningar för att få rätt typ av rumpa, klä sig i rätt träningskläder för att framhäva rätt kroppsdelar. Allt i hälsans namn igen då.

Men en snygg rumpa gör inte en hälsosam kropp. Sexighet är hör inte ihop med hur hälsosam en kvinna är (precis samma gäller ju män!). Och även om hon är både extremt snygg och väldigt hälsosam – så kan hon vara det utan att se ut precis som på bilderna (vilka i ärlighetens namn alltid bara visar en kroppstyp).

Eftersom jag alltid behöver säga det för att inte göra någon upprörd så säger jag det igen: jag är såklart för träning, jag är för att utmana kroppen att bli bättre (om det inte sker på bekostnad av andra aspekter av hälsa) – och dessutom är jag inte emot om någon vill forma kroppen för att den ska se snygg ut, så länge man vet skillnaden mellan utseende och hälsa.

fitspo

Första resultaten av en bildsökning på ”fitspo”. Det fortsätter i all oändlighet.

4 Comments

  1. Lorena

    Håller med till tusen och en annan lite destruktiv jag tänkt på med den här rumpmodellsträningen, är att jag verkligen undrar hur leder och ligament kommer må om fem-tio år av alla märkligen felbelastande övningar som görs för att forma gluteus?

    Får diskbråck bara av att kolla på vissa utföranden och övningar…

    Sidospår men ändå, vill man var fin kommer man få lida pin i ett senare skede tror jag.

  2. Pingback: Svart-vita tankar om mat och träning bäddar för katastrof – Johanna Arogén

  3. Pingback: Sexiga ‘inspo’-bilder är INTE hälsa eller fitness – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *