Skenheliga kändisar och deras (obefintliga?) mat

Vanligtvis när kändisar blir intervjuade om hur de ‘håller sig i form’ uppger de att de tränar mycket och äter väldigt hälsosamt. Ofta får man en detaljerad lista på vad de äter under en dag, vilket för en vanlig människa skulle vara helt omöjligt att följa utan att bli galen, eller så visar det sig i efterhand att det ‘hälsosamma ätandet’ bara handlar om svält och späkning. Hur många gånger jag hört någon säga ”Jag tror modeller ändå lever hälsosammare än vanliga människor” kan jag inte ens räkna. Ja, de uppger att de ”bara äter nyttigt”, men ofta är sanningen att de håller sig mätta på exempelvis alkohol och cigaretter (eller gröna drinkar).

I tidningen The Cut intervjuades skådespelerskan Bernadette Peters alldeles nyligen. Hon säger att det ”inte finns någon genväg, utan bara en livstid med träning och extremt hälsosamt ätande”. Fast läser man vidare är det faktiskt inte särskilt hälsosamt: En typisk frukost är lite grapefrukt och en sked hempapulver. Det ska tydligen vara tillräckligt mycket energi för att sedan gå till gymmet. Hon nämner helt vanliga livsmedel som hon ”aldrig skulle ha hemma”, och andra man ”ska hålla sig borta ifrån”… Efter en riktigt stor Thanksgiving middag tog hennes pappa fram…. EN VATTENMELON! ”Hur mycket kan man äta, egentligen!!!!!!???” En gång kokade hon ett ‘kolhydratrikt livsmedel’ till sin hund och åt en själv, ”för det är ju egentligen en grönsak”, även om hon egentligen aldrig äter just det här livsmedlet. ”My diet is pretty clean.” = inga ”kolhydrater”, verkar det som.

Hon spenderar väldigt mycket tid på att tänka på vad hon inte får äta. Och kallar det ”extremt hälsosamt ätande”. Snarare en sjuklig fixering.

Jennifer_Lopez_2008
Jennifer Lopez. Bildkälla: Wikimedia Commons

För några veckor sedan berättade Jennifer Lopez för en australiensisk nyhetssida att hon äter ”helt normalt”. Fast förra året delade hon med sig av sin matdagbok där hon uppger att hon äter mindre än xx kalorier – ALLDELES för lite för hur mycket hon tränar, dansar, uppträder. Hon skulle behöva det dubbla! Trots det kommenterar en ”dietist” hennes diet och ger henne beröm för hur ‘bra’ hon äter. Som om xx kalorier är en magisk siffra som alla kvinnor ‘bör’ hålla sig under för att vara hälsosamma (och vackra). Utan någon som helst tanke på hur mycket de rör på sig eller hur de lever i övrigt. SÅ ÄR DET INTE.

Sen har vi alla som förespråkar alkalisk kost och andra mirakelkurer som ingen lyckats bevisa med forskning, som bara sprids, rekommenderas och hyllas i media, för att en kändis följer den och därför måste dieten funka (”se hur fantastisk hon ser ut!!!”).

Jag blir också galen på Khloe Kardashian, som kommit ut med en splitterny bok (Strong Looks Better Naked)……. Hennes mat under en dag är helt uppåt väggarna (tänker inte ens upprepa det). Att köra en ”grueling workout” på två glas vatten (ett före och ett efter) är SJUKT! Sen tar hon en liten ”pick-me-up” vid lunch (kanske för att hon är helt utmattad…?).

För att inte tala om Vogues video där supermodellen Lily Aldridge tränar inför ”Victoria’s Secret Fashion Show”, How to Work Out Like a Supermodel. Jag blir så illa berörd att jag nästan vill gråta. HUR kan de? HUR kan de låta det verka som att det hälsosamma är att träna, träna, träna, träna och bara dricka gröna juicer (kanske med någon fisk och lite grönsaker ibland)? HUR har de mage? SE INTE OM DU ÄR KÄNSLIG!

Som om detta skulle vara en hälsosam livsstil? En längre tid med den typen av kost dessa kändisar förespråkar skulle leda till näringsbrister! Hur kan man träna så mycket som de gör, på så lite mat de får i sig??? Det går inte!

Sedan finns det andra som i intervjuer säger att de ”älskar” mat:

I love to eat pizza; I love to indulge

Säger man att man älskar pizza bara för att verka normal? Detta landar i ett väldigt skenheligt läge. Är det okej att äta pizza då, om man är trådsmal?

https://www.youtube.com/watch?v=SUS5NJ6TPZM

Eller att vissa inte behöver träna alls för att de är ”genetiskt välsignade” [de är snygga ändå] – vilket BEVISAR att det överhängande budskapet om varför man ska träna och äta hälsosamt främst handlar om att se snygg ut. Inte om hälsa. Vilket såklart är helt galet!

Priyanka Chopra”I’m actually not a big fan of working out. I have genetically blessed Indian genes where I don’t need to train, but Kelly Rohrbach has been trying to convince me to train with her, and every morning when she tries to get me to go with her, I’m just like, ‘Oh, can I just get a half an hour more sleep? Or I say my tummy’s hurting and make excuses’. But they train like beasts! So I hide behind my towels and eat my burgers because everyone else is on salad, and I feel guilty.”säger Priyanka Chopra från nya Baywatch.

Det stämmer inte. Så vad är sanningen? Det finns ju som sagt många redogörelser i efterhand där man faktiskt erkänner hur det ligger till, det vill säga inget hälsosamt leverne. Alls.

Och varför känns det ens relevant att skriva detaljerat om vad kändisarna äter (eller inte äter…)? Varför överskuggas alltid vad kvinnor åstadkommer med hur de lyckas se ut som de gör? Finns det inte andra, mycket mer relevanta, frågor att ställa, som faktiskt bidrar till BRA saker?

Jämför dig inte med någon kändis. Fokusera på din livsstil, din hälsa, din kropp. Hur mår din kropp? Mår den bra? Grattis! Då gör du förmodligen rätt. Mår du inte bra? Vad kan du göra? Kan du förändra hur du äter eller rör på dig? Behöver du prata med någon? Behöver du vila? Du vet. Lita på det.

9 Comments

  1. Monika

    Lily Allen-filmen är direkt frånstötande. Stämmer ganska bra med dekoren på gymet: ”obsession”. Äckligt, andas just besatthet, sjukdom, självcentrering, träningsmani och anorexi. Blä.

  2. Linda

    Frågan är väl varför vi låter dessa människor påverka oss så. De vet exakt vilka knappar de ska trycka på för att få andra att känna sig otillräckliga men i grunden handlar det bara om att tjäna pengar som vanligt och ”stark” och ”hälsosam” är de senaste modeorden man använder för att dölja utseendefixeringen bakom när man gör det. Ingen tjänar pengar på en befolkning med god självkänsla som tycker att de duger som de är och som har så pass mycket integritet att de inser att de inte har redovisningsplikt på vad de äter och gör men nog vore det mycket ”hälsosammare” egentligen.

  3. Pingback: Bakom kulisserna: Journalister som försöker leva på kändisdiet | Liselotte Howard

  4. Pingback: Victoria’s Secret-modellen Erin Heatherton berättar också sanningen | Johanna Arogén

  5. Pingback: Metro Mode och deras ätstörda tips – Johanna Arogén

  6. Pingback: Var smal, inte hälsosam! – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *