MILF: Minska Idiotisk Låtsas-Feminism (tack!)

Fergie har nyss kommit ut med en musikvideo för sin senaste singel M.I.L.F.$ och folk har både hyllat och kritiserat innehållet i den. Om jag får be om din uppmärksamhet ett par minuter, så vill jag säga några ord.

I videon ser vi flera stora kändisar, som Kim Kardashian, Chrissy Teigen, Gemma Ward, Ciara och Alessandra Ambrosio, i en Stepford Wives-lik by som heter MILFville. Fergie vill tydligen omdefiniera begreppet MILF till Mums I’d Like to Follow (istället för Mums I’d Like to F*ck).

milf

Jag skulle applådera om det inte vore för att videon i sig inte andas ett enda uns av den ‘nya’ definitionen. Snarare förstärker videon ytterligare den gamla definitionen: allt handlar om att vara het nog att stirras på, eller mer då. Det finns inget nytt i den, förutom kanske att en av dem ammar (se nedan), annars är det precis samma som alltid: kråmande halvnakna kvinnor som egentligen inte är något annat än sexobjekt som män dreglar efter. Jag kan inte se hur det skulle vara stärkande för kvinnor. Efter hundra års kämpande för kvinnliga rättigheter, är det här allt vi är till slut ändå?

Att ändra definitionen av MILF handlar om att stärka kvinnor som gör allt. De har en karriär, en familj, och finner ändå tid att ta hand som sig själva och känna sig sexiga.”

Bra! Fast… tydligen är återigen definitionen av ‘sexig’ att se ut som en supermodell (även om de slängt in en ‘plus-size modell’). Mammor Fergie vill följa är extremt snygga och framgångsrika unga kvinnor. Inte bara framgångsrika på ett vanligt sätt – utan på ett sätt som är få förunnade.

Att vilja ”ge en stöt till samhällets normer att äldre kvinnor, speciellt mammor, inte kan vara sexiga” förvandlas ett skämt. Så supermodeller skulle representera ”äldre, utsatta kvinnor”?

Att dessutom säga att videon handlar om att ”bemöta stigma kring ammande, slut-shaming och könsdiskriminering som kvinnor får erfara varje dag i amerikansk kultur”….? Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta.

chrissy

Borde inte att ”normalisera amning” handla mer om att påminna om att amningen inte är en sexuell akt? Här förstärks den uppfattningen bara mer!

 1. Det kunde ha varit bättre om Chrissy Teigens arga blick inte berodde på att mjölkmannen stirrade på henne medan hennes bröst var ute i det fria. Kunde det inte ha varit andra mammor, manliga cafébesökare, eller en sur bibliotekarie (oavsett kön), som reagerat negativt på den offentliga amningen (på grund av just den offentliga amningen, inte för att hon är så sexig i sina bara bröst!)? Då hade vi snackat betydelsefull video.
 2. Fergie häller mjölk (allt som referens till bröstmjölk) över sig medan hon tittar sensuellt in i kameran. Hon badar i ett mjölkfyllt badkar i väldigt onaturliga, ‘sexiga’, ställningar.
 3. Kim Kardashian duschar i mjölk, också alltmedan hon tittar förföriskt in i kameran.
 4. Mjölkmannen tycker uppenbarligen att dessa mjölkälskande kvinnor är så sexiga att han inte kan fungera.

milf

Jag veeeet att detta blivit det nya; att ta av sig kläderna och kalla det feminism. Jag vill verkligen inte förminska eller kritisera personerna som tycker det är bra. Men jag måste fråga: på vilket sätt är det här inte att vara ett sexobjekt? Hela videons budskap är ju att alla män glor med hakan i golvet, för att de är så heta. Det är tydligen så man är något. Men på vilket sätt ger detta makten till kvinnan? För att hon är naken och inte låter sig tafsas på? Men männen får inte stirra? Eller är meningen att de ska stirra? Är grejen att de får makten för att männen vill ha dem? Jag fattar inte.

Återigen är kvinnan reducerad till att tjäna till mannens åtrå. Jag kan inte förstå hur denna typ av feminism skulle kunna förändra exempelvis trafficking-industrin, där 4 miljoner unga kvinnor och barn säljs för prostitution och andra typer av exploatering varje år – något som är väldigt lönsamt och ökar i antalet utsatta. På vilket sätt hjälper det att klä av sig naken, bete sig som en porrstjärna och kalla det feminism? Är detta något som föräldrar vill att deras döttrar ska se upp till?

Jag förväntar mig mer faktiskt. Inte att vi måste klä oss i beiga polotröjor eller dölja oss i burkor. Absolut inte att man inte får vara enormt snygg och klä sig sexigt, eller vara enormt framgångsrik, ha familj och samtidigt prioritera att ta hand om sig själv. Jag menar bara att vi kanske ska celebrera att kvinnor kan – inte fortsätta förminska oss till att bara vara snygga, och att det är då vi duger. Och om vi ska bemöta stigma kring ammande, kan vi inte göra det som vuxna människor utan att gömma det under flera lager sexuell objektifiering?

Men vad vet jag? Jag är säkert bara avundsjuk (bästa argumentet dessa sk ‘feminister’ slänger sig med när de får mothugg).

7 Comments

 1. Bra skrivet. Det där ÄR inte feminism. Det handlar fortfarande om att visa upp en naken, sexualiserad kvinnokropp, fast med en lite argare blick istället för en sexig, vilket alltså ska stå för kvinnofrigörelse och dra till sig yngre tjejer som tror att det är feminism att visa upp sin kropp för att få likes.

 2. Cristina

  Det enda jag vill tillägga är möjligen att även om tjejer skulle råka se väldigt snygga ut på ett sätt som många kanske upplever som porrig, säg att de har stora brösten och stor rumpa och vågar klä sig enligt modet, vilket kan innebära för trångt på just de…..betyder det ju inte att de inte får amma offentligt eller objektifieras.

  Jag kan tänka mig till exempel att vissa män ser kvinnor nakna bara för att de är fina och tror att de har rätt att ta för sig då. Det har de förstås inte rätt till och inte heller att kalla en kvinna hora om de anser detta enligt deras definition.

  Jag försvarar inte de typen av videon, men de kanske tycker de klär sig fint enligt deras paradigm/världsuppfattning, normer och det betyder för det inte att de är objekt.

  1. Håller med dig såklart om att män givetvis inte har rätt att ta för sig oavsett. Jag kan däremot inte riktigt köpa att kvinnorna inte blir objekt i männens ögon när de beter sig så som i videon. Sen lägger jag ingen värdering i att vilja vara ”åtråvärd”, däremot att kalla det feminism.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *