Det här med hängande hud på magen efter förlossningen

Vi har alla sett dem. Två bilder, sida vid sida; en som visar hur hon såg ut innan förlossningen, och en som visar hur hon, nästan som genom magi, blivit av med både bebis och alla spår av den. Det finns de som ser ut så efter en graviditet, jag känner flera stycken! Jag känner också flera som inte ser ut så efter en graviditet. Hur det än är så handlar det om genetiska anlag, mer än något annat. Stretchmarks och hängande hud är inget man kan träna bort (hur mycket vissa än vill övertyga oss om det).

För om man skulle tro vad man ser så verkar det som att det viktigaste med att bli mamma är att bli av med alla spår av en graviditet. Det är prestigefyllt att se ut som innan, och samhället fnyser åt dem som inte lyckas. Som om hur ens mage ser ut definierar vem man är. Som om man är lat och okunnig för att man FORTFARANDE har stretchmarks och hängande hud ett halvår senare! THE AUDACITY! (Jag då, som fortfarande har det 11 år senare…!!!!!)

En nybliven mamma är förändrad för alltid. Hon har burit sitt barn inuti sig själv i nio månader och förändrats hormonellt, psykiskt och fysiskt. Varför skulle hon vilja bli som innan? 

Därför tycker jag det är så skönt när mammor vågar visa verkligheten. Exempelvis personliga tränaren Anna Strode som lade upp det här på sin Instagram, två bilder som togs sekunder efter varann.

https://www.instagram.com/p/BIpKtaOhmea/?taken-by=bubs2bikinis

Nästa gång du ser en ”perfekt” bild hur någon ser ut efter graviditeten, tänk att det kanske inte är som det verkar. Inte för att det spelar någon roll för personen på bilden, utan för dig. Jämför dig inte med bilder på andra, de är inte verkliga – hur vi än vrider och vänder på det.

Ps. Läs gärna min Livskick-kollega Johannas kloka inlägg om sin graviditet!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *