Det här med hängande hud på magen efter förlossningen

Vi har alla sett dem. Två bilder, sida vid sida; en som visar hur hon såg ut innan förlossningen, och en som visar hur hon, nästan som genom magi, blivit av med både bebis och alla spår av den. Det finns de som ser ut så efter en graviditet, jag känner flera stycken! Jag känner också flera som inte ser ut så efter en graviditet. Hur det än är så handlar det om genetiska anlag, mer än något annat. Stretchmarks och hängande hud är inget man kan träna bort (hur mycket vissa än vill övertyga oss om det).

För om man skulle tro vad man ser så verkar det som att det viktigaste med att bli mamma är att bli av med alla spår av en graviditet. Det är prestigefyllt att se ut som innan, och samhället fnyser åt dem som inte lyckas. Som om hur ens mage ser ut definierar vem man är. Som om man är lat och okunnig för att man FORTFARANDE har stretchmarks och hängande hud ett halvår senare! THE AUDACITY! (Jag då, som fortfarande har det 11 år senare…!!!!!)

En nybliven mamma är förändrad för alltid. Hon har burit sitt barn inuti sig själv i nio månader och förändrats hormonellt, psykiskt och fysiskt. Varför skulle hon vilja bli som innan? 

Därför tycker jag det är så skönt när mammor vågar visa verkligheten. Exempelvis personliga tränaren Anna Strode som lade upp det här på sin Instagram, två bilder som togs sekunder efter varann.

2 pictures taken moments apart. The pic on the right is one that might resemble what you see as you scroll your Instagram feed each day. The pic on the right probably reminds you of the ones you think you could never possibly share with the world. Polar opposites ~ but guess what, I've decided that both pictures MAKE ME PROUD. Everyday we are surrounded by images that are supposed to represent 'perfection' but why can't the pic on the left represent perfection too?! The pic on the left represents what my body is capable of ~ growing 2 babies, yes! Little humans that have come into the world and made me the happiest mumma in the whole wide world! It's not easy for me to do this, I promise you as I post this I am no joke absolutely shit*ing myself but the reason I'm doing this is to show you we're ALL REAL! We all have things we wish we could change, it's easy to get caught up in the perfect world of social media but DON'T! Because behind every image is someone that has things they wish they could change too. Be proud, be kind, love your body for what it has done. Stretch marks, loose skin, bellies and saggy boobs – embrace it mummas because you are BEAUTIFUL 💕🙌😋

A post shared by Anna Strode (@bubs2bikinis) on

Nästa gång du ser en ”perfekt” bild hur någon ser ut efter graviditeten, tänk att det kanske inte är som det verkar. Inte för att det spelar någon roll för personen på bilden, utan för dig. Jämför dig inte med bilder på andra, de är inte verkliga – hur vi än vrider och vänder på det.

Ps. Läs gärna min Livskick-kollega Johannas kloka inlägg om sin graviditet!

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *