Metro Mode och deras ätstörda tips

Det är flera som reagerat och tagit kontakt med mig på olika sätt för att uppmärksamma att Metros nystartade ”hälsosajt” går totalt emot allt vad medvetenhet kring ätstörningar heter. Det mesta är väl rätt okej (iallafall jämfört med andra liknande sajter), men det finns skräckexempel som gör att jag tappar hoppet.

metro

Exempelvis artikeln 8 supersnabba och nyttiga recept på matlådor, där man listar flertalet ”recept” på lunchmat som är allt annat än varierad, näringsrik och ja, nyttig. Här jämställs nyttig = kalori/kolhydratsnål vilket faktiskt inte alls alltid är hälsosamt. En tallrik med basilikablad, tomater och mozzarella; eller lite tonfiskröra, tomat, gurka och en knäckemacka är faktiskt inte en redig lunch. Det här är inget annat än undermåligt. Och det här är INTE att föregå med gott exempel för våra barn och unga!

En annan skrämmande artikel är Nyttiga recept! Så äter du som raw food-kocken och hälsoinspiratören Natalie Yonan. Här normaliseras allt som jag tidigare skrivit om – att eftersträva så kallade ”kändisdieter” (även om det inte är uttalat) som, om man skulle räkna på kalori- och näringsinnehåll förmodligen ligger långt under vad en aktiv kvinna ska få i sig. (Jag kritiserar inte personen i artikeln, hon äter säkert mer än hon ger sken av – utan hur artikeln vinklas).

Missförstå mig inte, snälla: Det är inget fel med att vilja äta ‘hälsosamt’. Det är liksom inte det som är poängen här. Poängen är att det som beskrivs som ‘hälsosamt’ i detta, och andra, sammanhang är i verkligheten inte alls hälsosamt. Att normalisera beteenden som efterliknar ett liv med ätstörningar är INTE OKEJ! Att dessutom skriva om det som om det handlar om att ”ta hand om sig själv” eller ”leva hälsosamt” är oroväckande.

Jag hade höga förhoppningar om att den ätstörda trenden började vända; att medierna långsamt förändras till det bättre. Och så startas något sånt här.

Skäms, Metro! Skäms!


Om du har läst detta och känner dig orolig över ditt ätbeteende, vänd dig till Frisk och fri – Riksföreningen mot ätstörningar. Där finns chatt och telefontider, och mycket bra hjälp att få.

2 Comments

  1. Jag tycker det känns som hälsosamt blivit synonymt med kalorisnålt…Hälsosam mat verkar inte vara balanserad och näringsrik utan ska vara så kalorisnål som möjligt. Hur håller en kalorierna nere, vattengrönsaker – perfekt *ironi*!
    Det går åt så himla mycket energi bara av att hålla igång hjärnan, varför är det så sällan som det skrivs om vikten av att få i sig ordentligt med näring? Att det behövs fett, kolhydrater och protein för att hålla balansen.

    Det är vansinnigt svårt att värja sig när det ständigt dyker upp sådana ”tips”. Det är inte sällan det skrivs om ätstörningar och/eller om att vara positiv mot sin kropp och dieter i samma upplaga av tidningar. Alltid lättare att klanka ner på sig själv än att peppa sig själv.

  2. Pingback: Minska faran för ätstörningsdrabbade: råd till tidningar om kom i form-artiklar – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *