Varför ska framgångsrika tjejer alltid hatas för sina kroppar?

Den 22-åriga mexikanska gymnasten Alexa Moreno väger 45 kilo och tävlade i OS i Rio. Hon har även blivit utsatt för näthat på grund av sin kropp. Till exempel:

“Alexa Moreno har en kropp som två gymnaster tillsammans, en diet innan OS hade varit bra.”

Alexa Moreno

Såklart ställde Internet upp och stöttade henne på alla sätt och vis. Vilket ju är bra. Men jag vill påpeka att dåliga argument för varför någon inte ska kränkas pga sin kropp är:

…hon är faktiskt inte tjock!
…hon är ju inte  tjock!
…hon tävlade i OS!

Leisel_Alexa
Leisel Jones och Alexa Moreno. Bilder från Wikipedia

Som om det skulle finnas tillfällen då det är okej att kränka någon över deras kropp. Som om det är okej att kränka någon som är tjock. (Det är precis lika fel att kränka någon på grund av att denne är för smal. Eller för muskulös. Eller för… ja du förstår.) Som om det skulle vara okej att kränka personer som inte tävlat i OS…?

En australiensisk tidning frågade sina läsare om de tyckte att Leisel Jones (simning) var vältränad nog att tävla i OS (trots att hon faktiskt redan kvalificerat sig), samtidigt som de ifrågasatte om hon skulle komma i samma baddräkt som hon hade i förra OS. Ja, det känns ju relevant. Undrar om hon behöver köpa en ny baddräkt i år…? En storlek större??? Jorden går under!! Eller när Shawn Johnson (också gymnast) fick höra att hon borde vara längreJa men precis, vänta här så ska jag åtgä
rda
detta enorma problem… ???

Sen har vi den här tjejen som lade ut en bild på sin gravidmage och fick kritik för sin (tydligen för smala) kropp.

Bec Judd

“Need a feed and some flattering clothing”

“I’m surprised her doctor didn’t confront this… I’m not trying to be rude but she seems pretty skinny, is it healthy to be that skinny especially with a baby”

“Stick insect”

“Wtf so skinny”

Det eviga fokuserandet på en smal kropp (men inte för smal…) ursäktas ofta med att man vill ”motivera till viktnedgång för hälsans skull” (vilket forskning visar inte funkar alls, snarare tvärtom) – men var går gränsen då, om inte 45 ynka kilo är tillräckligt lite? Och om ursäkten för detta dåliga beteende är att få andra att träna mer, var hamnar vi då om inte ens en OS-gymnast tränar tillräckligt mycket för att duga? För tjock, för smal… Inget duger någonsin. En del är mindre, en del är större. En del har stora bröst, andra små. En del har långa ben, andra korta. Vad är problemet? 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *