När ‘inspo’ bara är trend handlar hälsa om perfektion

Jag har skrivit metervis om ”fitspo” med olika vinklar, och nu trillade en polett ner för mig. Problemet med ‘inspirerande träningsbilder’ är ju att istället för att faktiskt inspirera oss till hälsa, så handlar det om perfekta stereotyper för hur hälsa och wellness borde se ut. Själva utövandet att lägga ut fitnessbilder har egentligen inget med hälsa att göra – det är i grunden ytterligare bara en trend. Tänk efter: hur stor variation är det egentligen på alla yogaposer, gym-tillfällen eller snygga skålar med chiapudding? Svaret är: väldigt liten. I praktiken ser allt ganska likadant ut. Samma typer av poseringar. Oavsett vad det handlar som så finns det outtalade riktlinjer för hur ett inlägg ska se ut för att räknas som bra ‘inspo’. Varje inlägg är noga genomtänkt, redigerat och taggats med de rätta ###. Varför? För att få likes, såklart. För att synas. Vara något. En mänsklig naturlig drift, som vi alla har.

Bild: Pixabay
Bild: Pixabay

Men det kan faktiskt bli problematiskt, när det stereotypiska – perfekta – tillåts visa vägen för hur hälsa ska utövas. Återigen blir träning och hälsa något som måste bli perfekt, vilket skrämmer iväg människor som behöver hälsa lika mycket som de som sprider bilderna. En undersökning visade att 75% av kvinnor inte tränade för att de var rädda för att bli dömda för hur de såg ut. Återigen, vad har hälsa att göra med hur vi ser ut? Och borde inte hälsa vara viktigare än att få bekräftelse från andra genom snygga instagrambilder?

Jag är säker på att det är många som blir inspirerade av vackra yogabilder eller bilder tagna framför spegeln på gymmet. Men kom ihåg att det inte är den enda bilden av hälsa. Hälsa är så mycket mer. Och går du på gymmet måste du inte se ut som alla andra. Du har lika mycket rätt att vara där som de som för stunden ser ut som stereotypen (och hur många är de, egentligen?).

Nu ska jag försöka leva som jag lär och utnyttja mitt gymkort lite oftare. Är du med?

Ps. Kolla här för lite riktig fitspo: ThisGirlCan.co.uk 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *