Till ”Pappa Daniel” och alla andra som undrar: Det här kan du göra för din dotters vikt!

Precis som många andra har jag läst texten av pappa ”Daniel” som är orolig för sin dotters fetma. Hans nioåriga dotter. Som är klok, äter som sin smala lillasyster, och som trots massiva försök från föräldrarna fortfarande är tjock.

Jag önskar att jag hade alla vetenskapliga svar på varför inget händer på vågen, men framförallt önskar jag att detta kommer fram:

Om flickan äter normalt och ”gör allt rätt”, så har ni inget att oroa er för! Jag förstår inte vad grejen är? Om hon rör på sig, äter vettigt och tillåts vara som hon är, så kommer vikten att rätta till sig. Många barn är ”runda” medan de är tweens. Det rättar till sig om de får hjälp att leva hälsosamt. Om inget händer på vågen trots att hon inte får äta skräpmat och äter måltiderna på assietter, så låt det för allt i världen vara ett tag! Pappa Daniel skriver:

”Så istället för att förbjuda mig att prata med min dotter vill jag att Terese Allert svarar mig på detta:
”Hur ska jag prata kilo med min dotter?””

Jag kan svara. Jag skrev för någon vecka sedan en artikel som publicerades på Livskick härom dagen. Där finns vetenskaplig grund för att det inte är ett bra alternativ att diskutera vikt med barn. Punkt. Om familjen ”gör allt rätt” och lever ett hälsosamt liv tillsammans, så kommer det ordna sig. Vi är så uppskrämda av all statistik att vi blir alldeles förlamade – antingen vågar vi inte göra någonting alls eller så blir det så här som pappa Daniel beskriver. I min artikel finns bra tips på vad man kan göra istället.

Ps. Jag har själv varit 9 år och tjock. Jag vet vad som händer inuti när någon (även någon man älskar) påtalar det, hur välment det än är.

barns_halsa

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *