Kedjebrev, hot och tvingande inlägg

Här är några saker som just nu förekommer i mellanstadiebarns sociala medier, som kan vara bra att känna till som förälder – för att vi ska kunna hänga med, prata om det, och finnas där för våra barn!

Förra veckan skrevs det på flera nyhetssidor att kedjebrevet om ”Teresa Fidalgo” börjat spridas igen, och även i ”mina” barns kretsar har det cirkulerat.

2016-10-07-10-53-55

För två år sedan fick min dotter samma brev på Skype. Självklart dyker en hel del obehagliga bilder upp om man googlar, vilket ytterligare förstärker barnens rädsla.

Det som är viktigt att berätta för barnen, förutom att det är fejk, är:

  1. Att denna text inte helt magiskt uppenbarar sig på barnets Insta/Snap/Kik, utan att det är barnets kontakter som helt enkelt delat vidare.
  2. Att själv inte dela vidare och på så sätt skrämma upp fler.

Och då kommer vi in på en annan aspekt med hotande eller tvingande inlägg. Som inte alls är lika allvarliga, men som ändå kommer med en syrlig eftersmak.

insta2

”Om du inte gör detta inom 24 timmar är du inte emot djurplågeri” (Betyder det att du vill döda djur om du inte delar bilden…?)

”Kommentera <3 om du skulle komma till sjukhuset om jag hade cancer och bara 1 timme att leva” (Så den som inte kommenterar är inte en riktig vän…?)

”De som lägger ut bilden har ett gott hjärta” (Är du ond om du inte gör det…?)

Jag tror att de allra flesta barn vet att de inte alls behöver göra vad de blir uppmanade till. Men det är ändå många som delar vidare, just för att inte bli anklagade för olika saker, eller för att passa in, eller för att duga som kompis.

En tredje sak jag vill uppmärksamma är suget efter bekräftelse:

insta1

Att hela tiden vilja bli bedömd är något som återkommer tycker jag, särskilt på mellanstadiet. Här kan vi som föräldrar hjälpa till genom att prata om det. Vad ligger bakom det här behovet? Kan vi hjälpa till att fylla det på annat sätt? Vad händer om barnet inte får den respons man förväntat sig?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *