Sit With Us – för att slippa vara ensam på skollunchen

16-åriga Natalie Hampton spenderade alla luncher i sjuan ensam, vilket gjorde att hon kände sig sårbar och blev utsatt för mobbning. Detta inspirerade henne till att skapa en app – Sit With Us – som gör det enkelt för andra i liknande situation att hitta någon att sitta med på lunchen. I appen kan man anmäla sig själv som ambassadör, och på så vis bjuda in andra att sitta med dem.

sitwithus

 

Appen hindrar elever som försöker hitta någonstans att sitta från att bli offentligt avvisade och därmed ytterligare mobbade. Det sker istället privat genom telefonen, borta från allmän åskådan.

—Du vet att du inte kommer att bli ratad när du sätter dig vid bordet, säger hon.

En annan positiv effekt med appen är att det blivit trendigt att använda den genom att ambassadören skapar ”öppna luncher” som alla är inbjudna till – som en aktiv handling mot mobbning. När de populära ungdomarna tar ställning mot mobbning får det stor effekt, enligt en amerikansk studie.

Jag tycker det är så härligt när människor GÖR något konstruktivt för att hjälpa andra. Vet inte hur vanligt eller genomförbart det är på alla skolor i Sverige, men att ha bestämda platser i matsalen kan vara ett jättebra sätt att minska risken för elever att känna sig ensamma och utsatta när de ska äta.

Det finns säkert många fler sätt, dela gärna med dig om du har erfarenhet av skolluncher!

One Comment

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *