Maria Kang upptäckte till slut att det finns ursäkter (men låtsas som att hon visste det hela tiden)

För några år sedan skrev jag ett par inlägg som berörde en kvinna vid namn Maria Kang, eller ”No Excuses Mom”. Hon poserade på en högst retuscherad bild med sina tre barn och slängde ut en öppen handflata till alla som tittade med: ”What’s Your Excuse?”. Hon var då väldigt övertygad om att hon hade rätt, blev illa berörd av att ”feta kvinnor kan trivas med sina kroppar”, och uttryckte att det under inga omständigheter finns några ursäkter för att inte se ut som en fitnessmodell. Detta tjänade hon såklart pengar på, bland annat med sina böcker (som precis som alla andra dietböcker inte hade någon vetenskaplig grund).

Nu har Maria Kang upptäckt att hon är mänsklig genom att gå upp 5 kilo i vikt, och känt av några av de ”ursäkter” många människor har för att inte befinna sig i perfekt form… Hon har dessutom ändrat inte bara sin nuvarande retorik, utan låtsas även som att hon aldrig sagt något annat.

sigh

Retoriken hon använder är direkt stulen från den ”body positivity”-rörelse hon för några år sedan blev ifrågasatt av. Till People Magazine sa hon nyligen, efter sin ‘viktuppgång’:

”Jag brukar ha flera ritualer innan jag gör en photoshoot. Men de senaste månaderna har jag rest för mycket, stressat för mycket, gjort allt för mycket, för att jag går igenom många utmaningar och förändringar i livet. […] Det var alltid något som hindrade mig från att följa mina mål. […]

Jag tänkte på alla kvinnor jag inspirerar till att känna sig stolta över hur långt de kommit och att hylla sina kroppar vid varje framsteg. Jag är på inget sätt ur form, men jag är definitivt hård mot mig själv för jag ser sällan extra hud, celluliter, muskler eller modeller större än storlek 32 på framsidan av en tidning.

Jag säger alltid till kvinnor att hylla sina kroppar. Oavsett om vi har lite celluliter, extravikt, extra hud, eller extra ärr – var stolt, för vi utvecklas, förändras, och åldras hela tiden!”

Maria beskriver sig själv som ”någon som ständigt talade ett positivt budskap om att prioritera hälsa och hylla dig själv oavsett var du är på resan”.

”Jag vill inspirera andra till att ställa sig framför kameran utan att be om ursäkt, och vara stolta och tacksamma över var de är idag. Det spelar ingen roll om du är mager, vältränad, överviktig eller fet, om du inte lever i tacksamhet kommer du aldrig se vad du har och vem du verkligen är.”

Så nu när hon själv gått upp i vikt är det okej för alla, eller? ”Kvinnor behöver hylla sina kroppar i alla storlekar” var precis det som många gav henne som svar på sitt skitsnack om ursäkter. Och vad svarade Maria på det, 2013?

”En del säger att jag är en mobbare, att jag skambelägger överviktiga, och att jag behöver be om ursäkt för att jag sårat andra kvinnor. Jag förstår. Så här är min första och enda ursäkt:

Jag är ledsen att du tog en bild och reagerade negativt på den. […] Jag hade en ätstörning, jobbade heltid och ägde två företag, har ingen nanny, är inte naturligt smal, och jobbar inte som personlig tränare. Jag tänker inte ens nämna hur jag inte gav efter för sug efter glass, strips, eller choklad när jag var gravid, eller hur jag inte använde min växande mage som en ursäkt för att inte träna. […]

Vad du tolkar är inte mitt fel. Det är ditt. […] Kanske är det dags att sluta smyga runt människors känslor och gå rakt på sak. Så, vad är din ursäkt?”

På sin Instagram skriver hon att hon ”aldrig sagt att det inte finns ursäkter”

maria-kang

Undrar om Maria vet att allt finns kvar på internet…?

Jag hoppas verkligen att Maria Kang nått fram till sig själv och att detta inte bara är ett nytt sätt att få uppmärksamhet och tjäna pengar. Men om hon verkligen vill nå ut med ett nytt budskap kanske hon inte skulle apa efter människor som hon tidigare gjort narr av. Särskilt när hon fortfarande använder samma retorik och samma bilder som förut för att sälja samma tjänster och böcker på sin hemsida.

Men det som är mest tragiskt med hela ”inga ursäkter”-konceptet är att ingen av oss borde behöva en ursäkt eller en anledning till att se ut som vi gör. Att Maria Kang känner att hon behöver räkna upp flertalet anledningar till varför hon gått upp lite i vikt är så ledsamt (även om artikeln i People uppger att hon alls inte ger några ursäkter….). Inte ens hon ska behöva stå till svars för hur hon ser ut. Det är hennes liv, hennes kropp.

Men där jag slår mest bakut är idén om att vi ständigt förväntas vara på en resa. #minresa ser vi ju på Instagram, till exempel. En resa som handlar om att aldrig vara nöjd, att alltid ”förbättra sin hälsa” (vilket tydligen är synonymt med att ha perfekt form på diverse kroppsdelar). Den här idén om att du aldrig är ditt ”rätta jag” förrän du uppnått ditt ideala utseende.

Och här trodde jag att hälsa handlade om att må bra. Här och nu, liksom. Det är väl ändå något jag inte ska behöva ursäkta?

snap-snap

One Comment

  1. Pingback: Det är gott att kunna nöja sig – Åsa Jansdotter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *