Kändisar vs vetenskap – om hälsoråd och källkritik

Det är något som återkommer, fenomenet att ta efter kändisar inte bara när det gäller skönhet och mode, utan att även ta andra hälsorelaterade beslut baserat på vad kändisar tycker och gör. Rykten sprids, råd förs från mun till mun, och ogrundade skrönor om hälsa snurrar runt snabbare än någonsin – TROTS ökad medvetenhet kring källkritik (iallafall i skolorna – tänk om vuxna också kunde utbilda sig lite!). Kanske har det saknats gedigen utbildning under vår skolgång kring just hälsorelaterade ämnen, kanske är det just därför vi gärna snabbt antar nya råd som kommer från enkla källor utan att läsa ordentligt.

I en artikel för US News skriver Michael Schroeder en mycket bra text om detta, som jag har sammanfattat nedan.

När Katie Couric undersökte sig för tjocktarmscancer på TV skulle resten av USA göra det. Efter att Kylie Minogue fått bröstcancer ökade antalet mammogram radikalt i Australien. När Oprahs kompis Dr. Oz rekommenderar något i sitt TV-program ökar försäljningen av nämnd produkt enormt. Människor uppger att Jenny McCarthy är anledningen till att de inte vill vaccinera sina barn, och trots att forskning upprepade gånger avfärdar kopplingen mellan autism och vaccin fortsätter hennes stöd öka. Kim Kardashian förespråkade en medicin som skulle minska graviditetsillamående utan FDA:s godkännande, och Gwyneth Paltrow hävdade att en ‘vaginasteamer’ renar livmodern och stabiliserar hormonvärdena, vilket även detta avfärdats av forskare.

kim

Experter säger att vi människor gärna blir besmittade av personer med en övertygande personlig berättelse, och då spelar det ingen roll vad vetenskapen säger eftersom vi letar efter genvägar för att kunna ta snabba beslut. Människor är biologiskt, psykologiskt och socialt programmerade att följa kändisars medicinska råd – det finns en anledning till att kändisar ofta används i reklam!

Så, vad göra?

1. Använd ditt rationella tänkande. Lita inte på att det ansikte du är så van vid att se faktiskt går att lita på när det gäller hälsa (såvida denne inte har god grund för det – en del kändisar jobbar med vård- och hälsoinstanser som gör riktigt bra saker). Men handlar det om att äta sin moderkaka är det bara att scrolla vidare, hur mycket du än älskar Kim Kardashian.

2. Hitta källan bakom källan. Finns det någon vetenskaplig grund till påståendet, eller handlar det om en produkt eller metod som marknadsförs för försäljning? Om en kändis påstår att ”det funkade för mig” är det hög tid att undra:

  • Får personen betalt för att ge detta råd?
  • Vem äger företaget som står bakom produkten?
  • Hur vet personen allt om de påstådda hälsoeffekterna?

vetenskap

3. Fråga doktorn. Kanske påverkas vi av känslan att vården inte räcker till idag, och att många upplever att det är svårt att få hjälp av en läkare – men att ta beslut som påverkar hälsan utan att rådfråga en vårdgivare kan vara dumt. Googlar du, se till att källan är pålitlig (tänk 1177.se) och inte något ihopsnickrat av amatörer (tänk kostdemokrati.se).


Jag tycker att detta kan tillämpas även på svenska ”hälsoprofiler”, som vi nämnt både en och två gånger här på Livskick i stort. Att skriva hälso- och kokböcker leder ofta till stjärnstatus här i Sverige, och helt plötsligt gör folk vad som helst för att göra som dem, hur ogrundat eller larvigt deras påstående än är. Eller när Livsmedelsverkets råd förpackas om och används i nytt format av samma personer som tidigare diskrediterat dem…

instagram

One Comment

  1. Pingback: Kära TV4, det här är vad ni visar i Nyhetsmorgon. Kan ni tänka om, tack? För folkhälsans skull. – Johanna Arogén

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *