Kränkande bild på 70-årig dam i duschen – normalisering av bodyshaming

Någon playboymodell fotograferade en 70-årig dam i duschen på gymmet och lade ut den på Snapchat. (Jag har dolt lite på bilden)

snapchat

Människor blev arga och anmälde henne till polisen, och nu står hon inför att kunna hamna i fängelse i sex månader. Hon har redan blivit av med jobbet som programledare i radio, och blivit portad från den aktuella gymkedjans alla lokala gym.

Åklagaren uttalade sig om brottet:

—Body-shaming [att bli förnedrad på grund av sin kropp] får ofta smärtsamma och långsiktiga konsekvenser. Det förlöjligar och stigmatiserar offret genom att riva ner personens självrespekt, och bibehåller en farlig idé om att våra unika utseenden kan jämföras med en retuscherad uppfattning av det ‘perfekta’. […] Och vi borde inte tolerera det.

Tjejen i fråga påstår att hon ”bara skulle skicka bilden till en vän”, och inte skicka ut den offentligt (jo, eller hur…) och hon har gjort ett ganska lamt försök att be om ursäkt på sin twitter:

—Det finns ingen ursäkt. Jag förstår att jag har sårat många människor. ‘Body shaming’ är inte okej… och inget att skämta om.

duh

Jag skriver inte för att hänga ut tjejen som gjorde detta, utan för att uppmärksamma:

  1. Att det finns en kultur där uppfattningen är att det är okej att skratta åt personer som inte ser ut som modeller. Det här är bara ett exempel av många. Kvinnan på bilden är 70 år! Vad är det som är så roligt? Och även om det är betydligt mer diskret än så här så lägger jag märke till det ofta, speciellt i media men också bland vanliga människor: uppfattningen att man är en bättre människa om man är ung, smal och snygg.
  2. Att det är olagligt att sprida bilder som upplevs kränkande av offret, även i Sverige. Tyvärr är detta något vi måste jobba hårt med att få bort, det händer hela tiden i skolor och även bland vuxna.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *