7 anledningar att skippa Khloé Kardashians ”Revenge Body”

Khloé Kardashians nya realityserie Revenge Body är ett TV-program där ”vanliga” (dvs feta) människor genomgår viktnedgång genom extremt hård träning (alltså Biggest Loser fast med en Kardashian). Än så länge finns bara en snabbtitt av programmet, men av den att döma så finns det en hel del att diskutera. (2017-01-31: Klippet har tagits bort så jag tar med en sammanfattning av första avsnittet istället).

1. Body-shaming

Deltagarna blir inte bara förnedrade av konceptet och tränarna, de pratar nedsättande om sig själva. Ni vet, så där som vi förväntas göra om vi är så där äckligt tjocka.

  • Siffrorna som visas på en kvinnas våg skriks ut, som om det vore det mest skämmiga någon någonsin skulle kunna vara med om (inte att offentligt visa det på TV, utan att faktiskt väga så mycket!!!!).
  • En man uttrycker att han känner sig som en ”loser” (förlorare). Jag undrar om han kände annorlunda efter att ha blivit förnedrad på TV?
  • En annan kvinna blir mätt runt höfterna och uttrycker att hon ser ut som en rektangel. Nej, hon är ingen rektangel. Hon är en människa. Precis som personen som mätte henne, men som ser ut som idealet. Är den idealiska kvinnan mer värd än den som ser ut som en rektangel? Man skulle kunna tro det!

2. Bakåtsträvande koncept

Har inte hela Biggest Loser-konceptet redan fått stöpa en ny form att jobba utifrån, efter att världen förstått att ingen mår bra av de drastiska metoder deltagarna får genomgå? Så varför görs ett nytt sådant här program? Det är som om vi går 10 år tillbaka i tiden!

3. Snedvriden bild av övervikt

I början berättar Khloé om hur jobbigt det var för henne i barndomen. Hon åt så fort hon kände sig stressad eller ledsen, och var ”alltid överviktig som barn”.

Inget överviktigt barn i sikte!
Inget överviktigt barn i sikte!

Okej, hon växte upp i Los Angeles så hennes bild av en ”normal kropp” är säkert lite skev. Men det förändrar inte faktumet att hon fortsätter bre på denna skevhet genom att kalla sig överviktig när hon är en helt normal tonåring!

4. Dubbla budskap

khloe”Det handlar inte om en viktsiffra, det handlar om hur det känns”, säger Khloé och sedan får vi först se en man med mycket muskulös överkropp som berättar hur Khloé gett honom den här möjligheten, och en ”icke-idealisk” kvinna som säger ”Vem kan ärligt säga att de fick sitt liv förvandlat av en Kardashian?”. Därefter kommer Khloé in i bild igen, poserandes framför kameran och visar upp hur man ”ska” se ut om man har lyckats. →

På vilket sätt handlar detta inte om vikt?

När tränaren dessutom hotar en deltagare om hon inte ”uppnår de resultat vi behöver” – vilka resultat handlar det om då? Handlar det verkligen om deltagarens kropp och dess behov, möjligheter och begränsningar? Eller handlar det om tittarsiffror?

Budskapet är tydligt: Du når inte målet förrän du ser ut så här.

5. Självutnämnda experter (igen)

Det här är ett jättebra exempel på när någon själv minskat i vikt eller börjat träna, och helt plötsligt kallar sig ”expert”. Är det inte en realityserie så är det en blogg.

En man (antar att han är en tränare av något slag) säger till en deltagare att hon måste ”lita på processen”, vilken med största sannolikhet inte är vetenskapligt grundad. Khloé hotar också en deltagare och säger att hon ”måste ta det på allvar, annars byter vi ut dig mot någon annan”. Undrar om det är denna metod man använder sig av inom vården? Var det inte omtanke om deltagarna som motiverade Khloé att göra programmet? Är det så här man visar omtanke då?

6. Omöjliga mål

Inte nog med att deltagarna ska bli av med sin feta kropp, de ska bleka tänderna, fixa håret, behandla celluliter, köpa nya kläder… Allt är personligen utvalt av Khloé Kardashian, ”speciellt för din resa. En man, som ser ut som en läkare, säger att det är inte lätt att bli snygg, i samband med alla behandlingar deltagarna gör för att komma i sin ”hämnd-kropp”. Syftar han på att deltagarna är så fula att det behövs extrema åtgärder? Eller syftar han på att nivån av ‘snygghet’ är så hög enligt deras mått, att det är nästan omöjligt?

7. Hämnas på… va?

Hela konceptet är att deltagarna ska skapa en ny kropp för att hämnas på ”ditt gamla liv, som du inte ens vill ha längre”. Jag upprepar: Du kan visst ha roligt, förnya dig, skaffa nytt jobb, plugga, starta familj, skaffa nya vänner, hitta mening i livet UTAN att se ut som Khloé Kardashian.

”Det handlar om hur du känner dig…. så länge du spenderar all din tid och energi med hur du ser ut…”

Vi bojkottar hela konceptet tycker jag. Bort med extrema metoder, omöjliga mål och hämnd. Vi mår mycket bättre om vi bara tar det lite lugnt, prioriterar äkta hälsa och ger näring åt relationer som gör att vi blir bättre människor.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *