Kära TV4, det här är vad ni visar i Nyhetsmorgon. Kan ni tänka om, tack? För folkhälsans skull.

Media har väl skyldighet att källgranska? Ändå får bantningsgurus (som säljer bok efter bok med olika metoder) medverka i Nyhetsmorgon i egenskap av ”experter”. Kanske är det inte så konstigt: Viktnedgång är en miljardindustri – trenddieter säljer – och naturligtvis vill TV4 få bra tittarsiffror. Men det är oseriöst och fult att ständigt ha med dessa ”gurus” och framställa det som om de har sanningarna, det gör inget gott för folkhälsan – tvärtom.

Bantningsindustrin är minst sagt ohederlig (apropå det jag skrev om Clean Eating), det illustreras på ett tragi-komiskt sätt i klippet här nedan:

(Fri översättning av en del av texten i klippet:) 

Hej, jag heter Roger, och du kommer att betala mig för att hjälpa dig bli av med fett på kort tid och på ett ohälsosamt sätt, bara för att gå upp allt igen, och sen kommer du att betala mig för att göra det en gång till. 

Kändisar som vi anlitar att gå ner i vikt med vårt program tjänar mellan 500 000 och 3 miljoner dollar för att bli av med fett genom vårt program. 

Snabbmatsföretag kommer att försöka suga sig fast vid vilken metod vi än vill sälja till dig. Glutenfritt, low-carb, vad som helst. Den här vanliga killen åt smörgåsar i tre år och snabbmatsföretagen kommer att hävda att de följer diettrenden. Men det är inte maten i sig som gjort att han gått ner i vikt, utan mängden mat. Men det betyder inte att han är hälsosam. Företagen bryr sig inte, de kommer att marknadsföra det på det sättet ändå. 

Mmm… Chemicals…

Om du inte lockas av kändisar eller vanliga människor, så kommer vi helt enkelt att skambelägga dig. Vi kommer att skambelägga dig om du äter vad som helst som inte inkluderas i vårt program. För det är att vara dålig, olydig, och ohälsosam. Men om du äter min fettfria, sockerrika, skräpiga chokladbar kommer vi att applådera dig. Vi kommer att utforma programmet som ett tv-spel så att du får belöningar i form av badges, för att du kommer i form. Vi vill att du fortsätter ge oss pengar för alltid, medan din kropp förvandlas fram och tillbaka.

Förresten, nu är våra bars ohälsosamma, men prova gärna vårt glutenfria, fettrika, Paleo-godkända kött. Ser du hur vi ändrar på vad som är bra för dig? Det är så vi fångar dig. För bara i USA bantar 108 miljoner människor, och de börjar om, misslyckas, börjar om och misslyckas 4-5 gånger om året. Och av dem som går ner i vikt kommer 95% att gå upp den igen inom 3 år. Vi har designat vårt program för misslyckande. Men om du går upp i vikt igen så är det DU som misslyckas, inte vårt program. Du är ett misslyckande (för att du inte kan hålla ett orealistiskt och nedbrytande träningsprogram).

Hoppsan, nu är Paleo-bars inte bra längre, du borde köpa min bantningsdryck. Din kropp vet inte vad den ska göra till slut efter att du hoppat från en osund diet till nästa, och det gör det svårare för dig att minska i vikt. Din kropp försöker bara undvika svält. Men vi har ju hjälpt dig utveckla en rädsla för att äta. Och jag säljer strategier och produkter som gör att det verkar legitimt att att svälta sig själv till och från. Om du verkligen ville bli hälsosam hade du bara ätit måttliga mängder och rört på dig, och accepterat att din kropp aldrig kommer att bli vad du anser vara ”perfekt”. Men det kommer vi aldrig berätta för dig. Så, kom igen, ät min flytande veganska raw Paleo-bar utan sädesslag eller allergener. Den kostar 250 kr och jag garanterar att du kommer att gå ner i vikt om du äter den. 

Det är frustrerande att sånt här säljer – oavsett om det är bars, matlådor, medlemsskap, kokböcker eller vad som helst. Men vet du vad som gör mig mest frustrerad? Att medier som TV4 fortsätter ta in dessa kvacksalvare som ”experter”. Där får de stå och prata – som om de vet något, som om det de säger är sant – om sina metod, om blodgruppskost, om hormondieter och annat trams! Samma personer, men olika metoder. Hela tiden.

Screenshot från Nyhetsmorgon i januari 2017.

Återigen: har inte media skyldighet att källgranska? Om en som får kalla sig ”kostexpert” googlar sina fakta – borde det inte ligga i TV4:s intresse att välja en expert med en mer gedigen bakgrund inom kostvetenskap?

Läs Jacob Gudiols och Paolo Robertos kommentarer till höger i bilden. Det finns ingen poäng att hänga ut människan i fråga.

Från Instagram (@gudiol och @1paolo2)

Jag önskar att media skulle ta sitt ansvar och vara mindre giriga efter tittarsiffror – och istället använda sitt inflytande till att främja folkhälsa! Och då menar jag inte att ”hjälpa” svenskarna gå ner i vikt på bekostnad av sin hälsa, utan exempelvis låta äkta experter som VET vad de håller på med få komma till tals. 

Annars så kan ju vi andra:

  1. Sluta köpa skiten (tidningar, böcker och metoder i alla dess former)
  2. Sluta sprida skiten (låt bli Dela-knappen när du ser sånt här!)
  3. Börja motverka skiten (genom att t ex prioritera balans, till skillnad från jojo-liv)

4 Comments

  1. Pingback: Smal = vacker, hälsosam och vältränad, eller? – Johanna Ahlsten

  2. Pingback: Bantningsföretagen vill inte att du ska må bra – Johanna Ahlsten

  3. Pingback: Sluta banta våra barn (även om det sker indirekt)! – Johanna Arogén

  4. Pingback: En ätstörning har ofta fler än en orsak – Johanna Ahlsten

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *